Štyri civilné lietadlá sa pridali k 10 vojenským, pátrajú po boeingu

NETKY.SK • 4 Apríl 2014, 11:46 • 2 min
Štyri civilné lietadlá sa pridali k 10 vojenským, pátrajú po boeingu

SYDNEY - Štyri civilné austrálske lietadlá sa dnes pridali k desiatim vojenským lietadlám pri pátraní po boeingu malajzijských aerolínií, ktorý záhadne zmizol takmer pred mesiacom. Práve Austrália koordinuje mnohonárodné pátranie. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Hľadanie stôp po Boeingu 777 v Indickom oceáne prebieha už 18. deň, pričom pátracia zóna s rozlohou 217.000 štvorcových kilometrov sa presunula mierne na sever v porovnaní s predchádzajúcimi neúspešnými pátracími operáciami.
      

Na palube troch zo štyroch civilných lietadiel sa nachádzajú austrálski dobrovoľníci, ktorí pracujú ako pozorovatelia zo vzduchu. Štvrté lietadlo slúži na prenos komunikácie, uviedlo austrálske Spoločné koordinačné centrum (JACC).
      

Do pátrania je zapojených aj deväť lodí a jedna ponorka. Dnes do oblasti priplávalo i plavidlo austrálskych námorných síl Ocean Shield, na ktorej sa nachádza špeciálny detektor za zachytávanie signálov pod hladinou oceánu.
      

JACC uviedlo, že loď britských námorných síl HMS Echo zachytila vo štvrtok výstražný signál, nepochádzal však z čiernej skrinky nezvestného malajzijského lietadla. Alarm na zvukových receptoroch na britskej lodi môžu spustiť napríklad aj zvuky veľrýb alebo iných plavidiel, dodal JACC.
      

Pátranie sa zintenzívňuje, pretože čas na nájdenie čiernej skrinky lietadla - záznamníka s letovými údajmi - sa kráti. Batéria v prístroji sa podľa predpokladov vybije niekedy po pondelku (7. apríli), ale záznamník môže vysielať signály ešte ďalší týždeň.
      

Austrálsky úrad pre bezpečnosť dopravy (ATSB) oznámil, že neustále pracuje na zúžení oblasti, kde mohlo lietadlo spadnúť. Využíva pritom údaje poskytnuté tímom vyšetrujúcim leteckú haváriu a analýzy od Malajzie, Spojených štátov, Británie, Číny i Austrálie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies