Stý ročník Tour de France vyhral Froome, Sagan obhájil zelený dres

NETKY.SK • 22 Júl 2013, 08:50 • 2 min
Stý ročník Tour de France vyhral Froome, Sagan obhájil zelený dres

PARÍŽ - Chris Froome sa v nedeľu stal víťazom jubilejného stého ročníka najslávnejších cyklistických pretekov sveta Tour de France.

slovakia

left justify in out

Jazdec stajne Sky je iba druhým Britom v 110. ročnej histórii prestížneho podujatia, ktorému sa podarilo vyhrať žltý dres. Napodobnil tak vlaňajší triumf svojho tímového kolegu Bradleyho Wigginsa. Na druhej priečke skončil Kolumbijčan Nairo Quintana (+4:20 min) a tretiu priečku obsadil Španiel Joaquin Rodriguez (+5:04 min).

"Je to neuveriteľné, musím sa poďakovať všetkým svojim kolegom a celému tímu za podporu. Som veľmi šťastný. Toto víťazstvo pre mňa znamená veľmi veľa. Bola to naozaj náročná Tour," uviedol Froome.

V záverečnej exhibičnej 21. etape z Versailles do cieľa na Champs-Élysées (133,5 km) triumfoval Marcel Kittel. Nemecký pretekár sa v hromadnom špurte presadil pred svojím krajanom Andrem Greipelom a Britom Markom Cavendishom. "Je to neopísateľné, som na seba a predovšetkým na svoj tím veľmi hrdý. Máme za sebou tri nesmierne ťažké týždne a je vynikajúce, že sme dokázali vyhrať na Champs-Élysées," uviedol pre televízne kamery Kittel, ktorý si pripísal štvrté etapové víťazstvo na stej Tour.

Slovenský rýchlik Peter Sagan obsadil štvrté miesto, no mrzieť ho to nemusí, keďže obhájil vlaňajšie víťazstvo v bodovacej súťaži a opäť si domov odnesie zelený dres. Dvadsaťtriročný jazdec stajne Cannondale tak ako prvý v histórii dokázal vo svojich prvých dvoch účastiach na Tour po sebe vyhrať druhý najcennejší dres.

Sagan si na tomto ročníku Tour pripísal na konto jedno etapové víťazstvo (7. etapa), štyri druhé miesta a dve tretie. V konečnom účtovaní obsadil 82. priečku (+2:38:51 h). Svoju povahu nezaprel ani v záverečnej časti a pobavil svojich fanúšikov, keď na 21. etapu nastúpil s bradou zafarbenou ako inak na zeleno. Viac TU.

Druhý slovenský zástupca Peter Velits (Omega Pharma-QuickStep) skončil v celkovom poradí na 25. mieste (+54:00 h).


Quintana získal okrem druhej priečky v celkovej klasifikácii aj bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára a biely pre najlepšieho cyklistu do 25 rokov. Súťaž tímov vyhrali jazdci španielskej stajne Saxo-Tinkoff.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies