Štvrtine európskych druhov kobyliek a koníkov hrozí vyhynutie

NETKY.SK • 10 Február 2017, 10:12 • 2 min
Štvrtine európskych druhov kobyliek a koníkov hrozí vyhynutie

BERN - Približne štvrtine európskych zástupcov radu rovnokrídlovce (Orthoptera), do ktorého patria kobylky, koníky či svrčky, hrozí vyhynutie. Vyplýva to zo štúdie Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN), ktorá je prvou súhrnnou prácou zameranou na túto skupinu hmyzu. Na výskume, ktorý trval dva roky, sa podieľalo viac než 150 vedcov na čele s Axelom Hochkirchom z IUCN.

slovakia

left justify in out

V Európe sa vyskytuje 1075 druhov rovnokrídlovcov, pričom približne 25 percent z nich je podľa vedcov ohrozených. Ďalších takmer štrnásť percent druhov má status takmer ohrozený. Presný počet ohrozených druhov však odborníci zatiaľ nepoznajú, keďže až o 107 druhoch nemajú dostatok potrebných údajov. Čo sa týka populačných trendov jednotlivých druhov, u 325 z nich (30,2 percenta) sa počty znižujú, populácie 82 druhov (7,6 percenta) sú viac-menej stabilné a iba u 34 druhov (3,2 percenta) zaznamenali vedci nárast. U zvyšných 634 druhov (59 percent) však vedci nevedia, ako sa ich populácie vyvíjajú. Najväčšia diverzita rovnokrídlovcov je v južnej Európe, a to predovšetkým v okolí Stredozemného mora a na Balkáne, pričom v Stredomorí je zároveň najväčšia koncentrácia ohrozených druhov.

 

Hlavnými hrozbami pre túto skupinu hmyzu sú predovšetkým úbytok prirodzených biotopov v dôsledku poľnohospodárskej činnosti, požiarov a rozvoja turistického ruchu. Kobylky, koníky a svrčky sú pritom dôležitým zdrojom potravy mnohých druhov vtákov a plazov, takže ich vyhynutie by negatívne ovplyvnilo celé ekosystémy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona