Štvrtina stavebných firiem je ešte ochotná zobrať stratové zákazky

NETKY.SK • 21 Marec 2016, 10:16 • 2 min
Štvrtina stavebných firiem je ešte ochotná zobrať stratové zákazky

BRATISLAVA - Prijímať neziskové alebo stratové zákazky aj v nasledujúcich mesiacoch sú stále ochotní riaditelia 26 % oslovených stavebných firiem.

slovakia

left justify in out

Ako dôležitú podmienku si pätina firiem v týchto prípadoch kladie nadviazanie alebo udržanie dlhodobej spolupráce. Oveľa menšia časť firiem (6 %) by bola ochotná prijať stratovú zákazku z dôvodu zachovania súčasného podielu na trhu. Vyplýva to z prvej tohtoročnej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva spracovanej spoločnosťou CEEC Research vo februári.


Oveľa menej benevolentní sú k prijímaniu stratových zákaziek zástupcovia veľkých stavebných spoločností, z nich by ich bolo ochotných akceptovať iba 15 percent. Ústretovejšie k stratovým zákazkám sú naopak menšie stavebné firmy (29 %) a firmy zaoberajúce sa inžinierskymi stavbami (30 %).

 

"Zákazku, o ktorej vopred vieme, že je pre nás stratová, nezazmluvňujeme. Podiel zákaziek s nižšou maržou klesá," povedal riaditeľ spoločnosti PS Stavby, s. r. o. Miloš Milanovič. Stavebné spoločnosti v minulom roku realizovali v priemere 7 % stratových zákaziek. V prípade veľkých spoločností bol podiel týchto zákaziek 9 % a v spoločnostiach zaoberajúcich sa inžinierskymi stavbami 8 % z celkového počtu uskutočnených projektov.


"Časť našich zákazníkov, ktorými sú hlavne firmy zamerané na jadrové vŕtanie, rezanie a brúsenie stavebných materiálov, realizovala v minulom roku aj stratové zákazky. V roku 2016 už stratovú zákazku neplánuje prijať ani jeden z nich,” uviedol sales manager spoločnosti Husqvarna Construction Products Branislav Bošiak. "Prostredníctvom efektívneho riadenia rizík, dôsledného risk manažmentu, ale i vďaka vlastným materiálnym zdrojom sme v roku 2015 nemali ani jeden stratový projekt. V tejto stratégii budeme pokračovať," vyhlásila generálna riaditeľka spoločnosti Skanska SK, a. s. Magdaléna Dobišová.


Aktuálne majú stavebné spoločnosti vo svojom zásobníku práce odhadom ešte 3 % stratových zákaziek. Takmer zhodný údaj predložili spoločnosti napriek celým sektorom. "Dúfam, že rokom 2015 sme dočerpali zásobník nevýnosných zákaziek. V budúcom období sa budeme snažiť takýmto zákazkám vyhnúť. Bude to samozrejme závislé aj na dostatku príležitostí a serióznom prístupe obstarávateľov pri stanovení predpokladanej hodnoty zákazky," povedal generálny riaditeľ projektovej, inžinierskej a konzultačnej spoločnosti Reming Consult, a. s. Slavomír Podmanický.

 

"Investor by si mal uvedomiť, že kvalitný a efektívny projekt pripraví a zrealizuje len vtedy, keď vo verejnom obstarávaní nebude cena rozhodujúcim kritériom. A určite šetrenie na štúdiách, prieskumoch a projektoch sa nevypláca. Snáď to investori už konečne pochopia," dodal. CEEC Research plánuje zverejniť celú analýzu slovenského stavebníctva za prvý kvartál tohto roku 29. marca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona