Sagan druhý v 4. etape, zdolal ho len Valverde

NETKY.SK • 25 August 2015, 17:47 • 2 min
Sagan druhý v 4. etape, zdolal ho len Valverde

VEJER DE LA FRONTERA - Slovenský cyklista Peter Sagan obsadil druhé miesto v utorňajšej 4. etape španielskej Vuelty.

slovakia

left justify in out

Jazdca stajne Tinkoff Saxo zdolal v záverečnom stúpaní do cieľa 209,6 km dlhej trasy z Estepony do Vejer de la Frontera iba domáci Alejando Valverde z Movistaru. Tretia priečka sa ušla ďalšiemu Španielovi Danimu Morenovi z tímu Kaťuša.

 

"Dnes bolo veľmi teplo. Náš tím bol stále na čele, pýtali sme sa aj jazdcov Movistaru, či nám pomôžu ťahať, ale nechceli. Myslel som si, že ten záver je úplne iný, ale bolo to veľmi tvrdé stúpanie, takže musím byť vďačný za druhé miesto. Nemám žiadne výčitky. Dostal som sa na vrchol stúpania, išiel som za Valverdem, ale keď nastúpil, bol som za ním a nemohol som robiť nič iné. Musel som sa vyhnúť Morenovi a potom som už nemal nohy, aby som zdolal Alejandra," povedal Sagan v prvom televíznom rozhovore. Slovenský reprezentant si vďaka druhej priečke vytvoril desaťbodový náskok pred Valverdem v súťaži o zelený dres.

 

"Vždy je lepšie nechať niekoho pracovať za vás, hlavne takto v úvode Vuelty. Nikam sme sa nehnali. Bolo to o tom, byť na čele a v bezpečí počas celej etapy. Bol som pokojný, nevytváral som si na seba žiadny tlak. Vystihol som ten správny okamih k ataku. Vnímal som aj Sagana, ale zvládol som to," povedal v cieli Valverde. Vďaka bonusovým sekundám sa posunul na štvrté miesto celkového poradia. Na čele ostal Kolumbijčan Johan Esteban Chaves Rubio s päťsekundovým náskokom pred Holanďanom Tomom Dumoulinom, tretí je s mankom 12 sekúnd Ír Nicholas Roche.

 

Bratská dvojica Velitsovcov prišla do cieľa spolu so stratou 1:42 minúty na víťaza, Petra klasifikovali na 64. a Martina na 65. mieste. Z trojice Slovákov je najvyššie v celkovom poradí Peter Velits na 49. priečke (+6:11 min), Martin Velits je 64. (+18:04) a Sagan o jedno miesto nižšie (+20:39).

Organizátori si pripravili na utorok pre pelotón 209,6 km dlhú rovinatú etapu, ktorá však nebola stavaná pre čistých špurtérov. Šancu mali skôr klasikári, či vrchári, keďže v záverečných štyroch kilometroch pred cieľom čakali na pretekárov tri síce malé ale ostré stúpania.

 

Krátko po štarte sa o pelotónu odtrhla šestica Mickael Delage (FDJ), Bert Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo), Nikolas Maes (Etixx-Quick Step), Jimmy Engoulvent (Europcar), Kristijan Durasek (Lampre-Merida) a Markel Irizar (Trek Factory Racing). Tí si postupne utvorili vyše desaťminútový náskok. Pelotón si ich v úvode príliš nevšímal, pracovať začal až po 70 km a postupne znižoval náskok. Na čele ťahali najmä jazdci stajní Tinkoff-Saxo a Movistar. Strata na únik pomaly klesla a 70 km pred cieľom bola už len okolo šesť minút. Body za jedinú špurtérsku prémiu na 175. km si rozdelila šestica na čele. V pelotóne krátko po nej prišlo k pádu, do ktorého sa zaplietol líder BMC Tejay van Garderen a späť do hlavnej skupiny ho museli potiahnuť ďalší traja kolegovia z tímu. To už sa náskok vedúcej šestice scvrkol na necelú pol minútu. V záverečných kilometroch išli už všetci po kope a na čele sa strhla veľká bitka o najlepšie pozície pred finišom. Na prvom stúpaní sa pokúsili o únik viacerí pretekári, ale skupina favoritov na čele s Petrom Saganom nedovolila nikomu odísť.

Slovenský pretekár sa držal vo výbornej pozícii a mal pri sebe ešte tímového pomocníka Rafala Majku. Záverečné stúpanie do cieľa však zvládol najlepšie domáci Valverde, Sagan prišiel tesne za ním na druhej priečke a nezopakoval tak pondelňajší triumf.

 

V stredu je na programe opäť rovinatá etapa z Rota do Alcala de Guadaira dlhá 167,3 km, v ktorej bude mať Sagan ďalšiu šancu na popredné umiestnenie.

 

výsledky 4. etapy (Estepona - Vejer de la Frontera, 209,6 km):

 

1. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) 5:07:30 h, 2. Peter SAGAN (SR/Tinkoff-Saxo), 3. Dani Moreno (Šp./Kaťuša), 4. Nicolas Roche (Ír./Sky), 5. Jose Goncalves (Por./Caja Rural-Seguros RGA), 6. Joaquin Rodriguez (Šp./Kaťuša) všetci rovnaký čas, 7. Julien Simon (Fr./Cofidis) +3 s, 8. Rafal Majka (Poľ./Tinkoff-Saxo), 9. Nairo Quintana (Kol./Movistar), 10. Johan Esteban Chaves Rubio (Kol./Orica) všetci rovnaký čas, ... 64. Peter VELITS (SR/BMC) +1:42 min, 65. Martin VELITS (SR/Etixx-Quick Step) rovnaký čas

 

celkové poradie:

1. Chaves Rubio 13:11:34 h, 2. Tom Dumoulin (Hol./Giant-Alpecin) +5 s, 3. Roche +12, 4. Valverde +25, 5. Daniel Martin (Ír./Cannondale-Garmin) +27, 6. Rodriguez +32, 7. Moreno +33, 8. Quintana +36, 9. Chris Froome (V.Brit./Sky) +40, 10. Fabio Aru (Tal./Astana) + 50, ... 49. Peter VELITS +6:11, 64. Martin VELITS +18:04, 65. SAGAN +20:39

 

úťaž aktivity: 1. SAGAN 45 b, 2. Valverde 35, 3. Chaves 31

súťaž vrchárov: 1. Omar Fraile (Šp./Caja Rural-Seguros RGA) 13 b, 2. Walter fernando Pedraza Morales (Kol./Kolumbia) 7, 3. Natnael Berhane (Eritrea/MTN-Qhubeka) 7

 

 

Posted by Peter Sagan on 25. august 2015



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona