Štvorica Čechov unesená v Libanone nemá nárok na odškodné 40 miliónov

NETKY.SK • 30 Január 2018, 14:00 • 2 min
Štvorica Čechov unesená v Libanone nemá nárok na odškodné 40 miliónov

PRAHA - Český obvodný súd v Prahe 1 zamietol v utorok žalobu štvorice Čechov unesených v júni 2015 v Libanone.

slovakia

left justify in out

Česi požadovali od štátu spolu 40 miliónov korún (zhruba 1,5 milióna eur) za to, že české úrady pri ich únose zlyhali, respektíve mu mohli zabrániť.

 

Sudkyňa Edita Votočková tvrdenia žalobcov zastupovaných advokátom Janom Švarcom (58) označila za špekulácie s tým, že žiadne pochybenie štátnych orgánov podľa nej nenastalo. Proti jej rozsudku, ktorý zaznel len 35 minút po začatí pojednávania, môže štvorica podať odvolanie.

 

Žalobu na súde podali štyria z piatich unesených Čechov - spomínaný advokát Švarc, ktorý zastupuje ostatných, prekladateľ Adam Homsi (39) a novinári Miroslav Dobeš (49) a Pavel Kofroň (47), ktorí v Libanone zmizli v roku 2015. V zajatí strávili 199 dní. Piaty z unesených Čechov, vojenský spravodajca Martin Psík, sa k žalobe o náhradu škody nepripojil.

 

"Tvrdenia uvedené v žalobe sú špekuláciami," konštatovala podľa sudkyňa. Počas veľmi krátkeho pojednávania zamietla Votočková všetky návrhy Švarca a jeho klientov na výsluchy vrátane súčasných aj bývalých ministrov vnútra, obrany či spravodlivosti, členov Bezpečnostnej rady štátu z čias, keď boli Česi v zajatí, ale aj šéfov českých tajných služieb. Žalobcovia podľa Švarca chceli pomocou ich výpovedí zistiť, prečo boli vlastne unesení, a akú úlohu v tom zohral štát.

 

Švarc doplnil, že im nešlo o žiadne peniaze, ale len o to, zistiť, čo sa vtedy v lete 2015 stalo. To potvrdil aj prekladateľ Homsi.

Muži v minulosti tvrdili, že česká civilná rozviedka mala informáciu, že sa plánuje odveta za zatknutie libanonského agenta Alího Fajáda, o ktorého vydanie požiadali Česko Spojené štáty. V deň ich návratu do vlasti bol potom Fajád z českej väzby skutočne prepustený. Vtedajší minister obrany Martin Stropnický krátko potom médiám potvrdil, že podmienkou prepustenia piatich unesených bolo, aby Česko Fajáda nevydalo do USA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona