Štvorcový meter nehnuteľnosti zdražel o 90 eur

NETKY.SK • 14 August 2017, 15:50 • 2 min
Štvorcový meter nehnuteľnosti zdražel o 90 eur

BRATISLAVA – Za štvorcový meter (m2) nehnuteľnosti si Slováci v druhom tohtoročnom štvrťroku medziročne priplácali 90 eur. Ak kupovali byt, za štvorec zaplatili až o 137 eur viac ako vlani. Pri kúpe domu bol nárast menej výrazný, a to na úrovni 37 eur. Vyplýva to z analýzy Poštovej banky na základe údajov Národnej banky Slovenska.

slovakia

left justify in out

Štvorcový meter nehnuteľnosti sa od apríla do júna predával v priemere za 1369 eur. Oproti prvému kvartálu sa priemerná cena za m2 nehnuteľnosti zvýšila o 37 eur. Rovnaký rast dosiahli aj ceny za jeden m2 plochy domu. Rast cien bytov bol miernejší a za m2 museli záujemcovia zaplatiť o 17 eur viac než začiatkom roka.

 

Analytička Poštovej banky Jana Glasová poukázala na to, že napriek citeľnému rastu cien sú nehnuteľnosti stále o približne 12 % lacnejšie v porovnaní s ich historickým maximom z polovice roka 2008. „Aj tu ale veľa závisí od typu nehnuteľnosti. Zatiaľ čo ceny domov sú nižšie oproti predkrízovým úrovniam o takmer 12 %, tak bytom chýbajú do dosiahnutia cenového maxima len zhruba 2 %,“ upozornila.

 

Za rekordnými úrovňami z roku 2008 najviac zaostávajú jednoizbové byty, a to o takmer 7 %. Dvojizbovým chýba do dosiahnutia historického vrcholu necelé percento. Viacizbové byty však už svoje maximá spred deviatich rokov prekonali – trojizbové o 1 %, štvorizbové o 3,5 % a päť- a viacizbové byty sú v súčasnosti drahšie až o 14 %.

 

Ceny bytov a domov sú podľa analytičky aktuálne nižšie ako ich predkrízové maximá vo všetkých regiónoch. Najvýraznejšie, až o pätinu, zaostávajú ceny v Prešovskom a následne v Košickom kraji (o 16,5 %). Naopak, predkrízové úrovne najviac dohnali nehnuteľnosti v Bratislave a okolí, ktoré sú momentálne lacnejšie len o necelých 6 %.

 

V analýze Glasová uvádza, že m2 bytu (1590 eur) je drahší ako m2 domu (1139 eur). V prepočte na štvorec sú domy najlacnejšie a jednoizbové byty (1749 eur) najdrahšie. S pribúdajúcim izbami cena za m2 klesá a najlacnejšie vychádzajú štvorizbové byty (1482 eur). Pri luxusnejších, päť- a viacizbových bytoch to však už neplatí a cena za m2 začína opäť rásť. Pri takýchto veľkometrážnych bytoch zaplatí kupujúci za m2 až 1636 eur.

 

„V medziročnom porovnaní najvýraznejšie zdraželi jedno- a dvojizbové byty, ktorých ceny rástli až dvojciferným tempom. Ceny viacizbových bytov už rástli pomalším tempom. Oproti prvému kvartálu sa ale cenový rast bytov spomalil a jednoizbové a päť- a viacizbové byty dokonca zlacneli,“ priblížila analytička. Ceny „jednoizbákov“ sa znížili o 1,1 % a ceny veľkometrážnych bytov klesli o 1,6 %. Medzikvartálne najviac zdraželi domy (3,4 %) a trojizbové byty (2 %).

 

Najdrahšie nehnuteľnosti sú v Bratislave a jej okolí, kde sa cena nachádza na úrovni 1904 eur za m2, teda je dvoj- až trojnásobne vyššia ako v ostatných regiónoch. Najlacnejšie nehnuteľnosti možno nájsť v nitrianskom regióne (668 eur). Nasleduje Trenčiansky, Banskobystrický a Prešovský kraj.

 

V Trenčianskom kraji zdraželi nehnuteľnosti najviac, medziročne o takmer 16 %. O 15 % vzrástli ceny bytov a domov v Nitrianskom a o desatinu v Prešovskom kraji. V okolí hlavného mesta síce zdraželi miernejšie, o necelých 7 %, vzhľadom na vysoké ceny nehnuteľností to ale predstavuje až 119 eur za m2. Medzikvartálne najvýraznejšie stúpli ceny v banskobystrickom (8,3 %) a trenčianskom regióne (5,5 %) a najpomalšie rástli v okolí Bratislavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies