STV dnes ukončí analógové vysielanie, digitálne však niektorí nechytia

NETKY.SK • 31 August 2011, 13:10 • 2 min
STV dnes ukončí analógové vysielanie, digitálne však niektorí nechytia

STV dnes ukončí analógové vysielanie, digitálne však niektorí nechytia

slovakia

left justify in out

img

Slovenská televízia (STV) dnes ukončí analógovú prevádzku všetkých terestriálnych vysielačov. Od 1. septembra jej obsah bude primárne šírený pre príjemcov digitálneho DVB-T signálu. Verejnoprávne médium však bude dostupné aj cez satelit, káblové rozvody či IPTV.

Ukončenie procesu digitalizácie sa však zrejme nedotkne úplne všetkých. Dôvodom je nedostatočné signálové pokrytie, ktoré má v súčasnosti zasahovať približne 95 percent obyvateľov. "Najväčšia vlna nespokojnosti pravdepodobne príde po 31. auguste, keď sa ukončí prevádzka prevádzačov. Sú to najmä odľahlé, ťažko dostupné oblasti," informoval členov Rady Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) na augustovom rokovaní riaditeľ sekcie techniky Róbert Oravec.

Jedným z dôvodov problému je, že predmetná zmluva bola postavená na štatistickom pokrytí obyvateľstva, ktoré vypočítava softvér. "Tento softvér vyhodnotí na nejakom území, že to pokrytie by tam malo byť. Ale my máme ten problém, že ono na tom území nie je. A teraz, kto má pravdu? Softvér alebo my? Na tomto sa sporíme, ale jednoducho v tej zmluve je zakotvené, že sa pokrytie určuje podľa tejto metodiky," priblížil Oravec.

Podľa neho sa môže tento problém týkať obyvateľov ktorejkoľvek oblasti Slovenska. Špecifikovať ich konkrétne sa nedá. "Sú to odľahlé oblasti, lazy, malé osady, ktoré sú ďaleko od nejakých husto osídlených oblastí. A viac to bude v hornatom teréne ako na rovinách," konkretizoval problematické územia.

Predseda Rady RTVS Miroslav Kollár upozornil na ďalšie riziko spojené s touto skutočnosťou. Tisícky domácností by podľa neho mohli stratu signálu vnímať ako podnet pre neplatenie koncesionárskych poplatkov. "Už aj tých súčasných mínus tri percentá medziročne (v príjmoch z koncesionárskych poplatkov) je veľký problém, keď si zoberiem, že inflácia je opačná. Keby tá štatistika bola ešte dramatickejšia, tak by nám to spôsobilo väčšie problémy," pripustil ekonomický riaditeľ verejnoprávneho média Peter Ondro.

Výhodou digitálneho vysielania je však lepšia kvalita obrazu a zvuku, ako aj možnosť využívať prenosný príjem vo vybraných lokalitách. "DVB-T umožňuje šírenie aj iných služieb, napríklad teletext, superteletext, EPG (elektronický programový sprievodca) alebo rozhlasové programové služby," informoval hovorca RTVS Richard Šümeghy.

Súčasný manažment RTVS však v minulosti poukazoval aj na negatívnu stránku digitalizácie. Práve tento proces mal motivovať príjemcov k nákupu satelitných prijímačov s väčšou ponukou programov. To sa však odrazilo aj na číslach sledovanosti. Trhový podiel Jednotky v auguste len raz presiahol 10-percentnú hranicu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona