Stuttgart zaviedol zákaz používania áut, zatiaľ len na báze dobrovoľnosti

NETKY.SK • 18 Január 2016, 15:17 • 2 min
Stuttgart zaviedol zákaz používania áut, zatiaľ len na báze dobrovoľnosti

STUTTGART - Nemecké mesto Stuttgart dnes vyzvalo obyvateľov, aby počnúc dnešnou polnocou na neurčitý čas nechali svoje vozidlá doma.

slovakia

left justify in out

Dôvodom sa stala vysoká úroveň znečistenia ovzdušia, ktorá už roky prekračuje európske normy.

 

Mesto sa rozhodlo zaviesť dobrovoľný zákaz pre opakovane namerané vysoké hodnoty jemných prachových častíc, ktoré presahujú limit EÚ na úrovni 50 mikrogramov na kubický meter vzduchu. Stuttgart sa zvykne označovať aj za "automobilové mesto", keďže tu majú hlavné sídlo Daimler a Porsche. V Nemecku patrí medzi mestá s najvyššou mierou znečistenia ovzdušia. Nachádza sa v údolí, kde nedostatok zrážok, slabý vietor a ďalšie faktory umožňujú hromadenie škodlivých prachových častíc.

 

Stuttgart vyzval obyvateľov, aby používali verejnú dopravu a pridali sa k programom verejných požičovní vozidiel, tzv. car-sharingu. Súčasný zákaz používania áut je dobrovoľný, no mesto upozornilo, že v budúcnosti môže zaviesť pokuty za nedodržiavanie tohto nariadenia.

 

Obyvatelia aj ekologickí aktivisti protestovali proti postupu mesta. Argumentujú, že radnica by mala zaviesť záväzný zákaz dieselových vozidiel namiesto toho, aby od 200.000 ľudí, ktorí denne do mesta dochádzajú za prácou, žiadalo cestovanie hromadnou dopravou.

 

Jemné častice prachu sú pre zdravie škodlivé a v dlhodobom horizonte môžu dokonca vyvolať rakovinu. Zatiaľ nie je jasné, ako dlho bude zákaz v platnosti. Predpokladá sa, že sa skončí až vtedy, keď sa zníži miera znečistenia ovzdušia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies