Sturgeonová vyzvala škótskych poslancov, aby podporili referendum o nezávislosti

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 08:20 • 2 min
Sturgeonová vyzvala škótskych poslancov, aby podporili referendum o nezávislosti

LONDÝN - Predsedníčka škótskej vlády Nicola Sturgeonová vyzvala dnes parlament v Edinburghu, aby podporil ňou navrhovaný plán na vypísanie druhého referenda o nezávislosti Škótska od Británie.

slovakia

left justify in out

V škótskom parlamente sa dnes začala dvojdňová debata o novom referende o nezávislosti, ktoré plánuje vyhlásiť Sturgeonová. Debata by sa v stredu mala zavŕšiť hlasovaním o tomto návrhu.

 

Sturgeonová považuje predmetné referendum za potrebné. Najmä však po tom, ako sa pokúšala vyjednať kompromisné riešenie v rámci vystúpenia Británie z Európskej únie a dočkala sa iba "nekompromisnej odpovede" od konzervatívnej vlády britskej premiérky Theresy Mayovej.

 

"Škótsko sa nachádza na mimoriadne dôležitom rázcestí," povedala šéfka Škótskej národnej strany v prejave pred začiatkom parlamentnej rozpravy.

 

Vláda britskej premiérky Mayovej plánuje dvojročné rokovania o vystúpení z Únie odštartovať nasledujúci týždeň.

 

"Podmienky brexitu stále nepoznáme, čo však vieme, je, že Theresa Mayová sa upísala tvrdému brexitu - uťať hospodárske vzťahy s EÚ a vystúpiť z jednotného trhu," zdôraznila škótska premiérka. Práve vystúpenie z jednotného trhu môže byť podľa Sturgeonovej "hospodárskou katastrofou" a tisíce Škótov tak môžu potenciálne prísť o svoje pracovné miesta alebo o svoju životnú úroveň.

 

Plán na vypísanie druhého referenda o nezávislosti Škótska Sturgeonová oznámila v uplynulom týždni. Premiérka Mayová reagovala so slovami, že toto referendum o nezávislosti môže byť "v tom najhoršom čase viesť k rozdeleniu ľudí a spôsobiť veľkú hospodársku neistotu".

 

V júnovom referende o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ sa vyše 60 percent Škótov vyslovilo proti tomuto kroku. Celkovo však voliči v celom Spojenom kráľovstve odhlasovali 52 percentami brexit.

 

Proti nezávislosti Škótska od Británie sa v referende v roku 2014 vyjadrilo 55 percent hlasujúcich.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona