Sturgeonová oficiálne požiada Mayovú o druhé škótske referendum

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 11:57 • 2 min
Sturgeonová oficiálne požiada Mayovú o druhé škótske referendum

LONDÝN - Škótska premiérka Nicola Sturgeonová dnes podľa očakávania zašle list britskej premiérke Therese Mayovej, v ktorom ju požiada o povolenie na vypísanie druhého referenda o nezávislosti Škótska.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Škótska vláda totiž vo štvrtok večer zverejnila fotografiu Sturgeonovej, ako vo svojom edinburskom úrade "pracuje na finálnej verzii" daného listu. Škótsky parlament odhlasoval jej plán na druhé referendum v utorok.

V prvom plebiscite z roku 2014 sa proti nezávislosti Škótska vyslovilo 55 percent voličov.

Sturgeonová, ktorá stojí na čele Škótskej národnej strany (SNP), sa posťažovala, že jej úsilie o kompromis ohľadne odchodu Británie z Európskej únie sa stretlo s neústupnosťou Mayovej konzervatívneho kabinetu.

Sturgeonová tvrdí, že druhé referendum je nutné, pretože tzv. brexit - najmä Mayovej plán na stiahnutie sa z jednotného trhu EÚ - poznačí vzťahy Škótska s Britániou a Európou, a to proti jeho vôli. Mayová uviedla, že druhé referendum bude "rozvratné a spôsobí obrovskú ekonomickú nestabilitu v tom najhoršom možnom čase".

Očakáva sa, že sa bude usilovať o odloženie tohto procesu a presvedčiť SNP, aby sa referendum konalo až po tom, ako Británia zavŕši svoj odchod z EÚ, čo by malo byť podľa súčasných odhadov v marci 2019.

Vo vlaňajšom historickom hlasovaní o brexite sa vyše 60 percent Škótov vyslovilo za zotrvanie v EÚ, zatiaľ čo voliči vo zvyšných častiach Británie odchod krajiny z bloku podporili podielom 52 percent.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies