Sturgeonová: Śkótska vláda začne ihneď rokovať s EÚ o možnosti zostať v únii

NETKY.SK • 25 Jún 2016, 14:50 • 2 min
Sturgeonová: Śkótska vláda začne ihneď rokovať s EÚ o možnosti zostať v únii

LONDÝN - Škótska premiérka Nicola Sturgeonová dnes oznámila, že škótska vláda začne ihneď rokovať s Európskou úniou o možnostiach pre Škótsko po rozhodnutí Británie vystúpiť z bloku.

slovakia

left justify in out

"Vláda sa zhodla, že sa budeme usilovať o bezodkladné začatie rozhovorov s inštitúciami EÚ a ďalšími členskými štátmi, aby sme preskúmali všetky možnosti ako uchrániť miesto Škótska v EÚ," uviedla Sturgeonová po dnešnom naliehavom stretnutí svojej vlády.

 

Veľká väčšina škótskych voličov v britskom referende vo štvrtok hlasovala pre zotrvanie v EÚ.

Premiérka, ktorá je súčasne predsedníčkou Škótskej národnej strany, dodala, že vláda pripraví legislatívu pre prípadné druhé referendum o nezávislosti Škótska.

 

"Ako som povedala včera, druhé referendum o nezávislosti je jasne možnosť, ktorá musí byť na stole a rozhodne na ňom aj je," dodala.

 

Škótsko podľa jej slov "čelí vyhliadke, že bude vyňaté z EÚ proti svojej vôli". "To považujem za demokraticky neprijateľné," uviedla Sturgeonová, ktorá v utorok vystúpi s príhovorom v škótskom parlamente.

 

Hlasovanie o brexite podľa jej slov "predstavuje významnú a podstatnú zmenu okolností, za akých Škótsko v roku 2014 hlasovalo proti nezávislosti".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies