Sturgeonová: Brexit môže viesť k ďalšiemu referendu o nezávislosti Škótska

NETKY.SK • 16 Jún 2016, 08:22 • 2 min
Sturgeonová: Brexit môže viesť k ďalšiemu referendu o nezávislosti Škótska

LONDÝN - Odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie by mohol viesť k ďalšiemu referendu o nezávislosti Škótska. Pre agentúru Reuters to dnes uviedla proeurópsky zameraná škótska premiérka Nicola Sturgeonová.

slovakia

left justify in out

Premiérka totiž zdôraznila, že mnohí Škóti sa v historickom referende v septembri 2014 vyslovili za zotrvanie vo zväzku s Londýnom práve preto, že chceli zostať v únii. Nezávislosť Škótska voliči odmietli v pomere 55:45 percent.

 

Referendum však zmobilizovalo škótsku politickú scénu, pričom Sturgeonovej Škótska národná strana (SNP) odvtedy zaznamenáva nárast obľúbenosti. Premiérka možný dátum nového referenda o odtrhnutí sa Škótska odmietla špecifikovať.

 

Prieskumy verejnej mienky v uplynulých dňoch ukázali neočakávane silnú podporu brexitu, ktorý by mohol ohroziť fungovanie EÚ, jednotu Spojeného kráľovstva a spustiť rozvrat na globálnych finančných trhoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies