Stúpenci guvernéra Jakarty protestovali proti jeho odsúdeniu

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 08:38 • 2 min
Stúpenci guvernéra Jakarty protestovali proti jeho odsúdeniu

JAKARTA - Stovky ľudí sa dnes zišli na proteste pred mestským úradom v Jakarte, aby vyjadrili podporu odchádzajúcemu kresťanskému guvernérovi hlavného mesta Indonézie, ktorého súd v utorok poslal na dva roky do väzenia za údajnú urážku islamu.

slovakia

left justify in out

Tisíce ľudí sa v noci zhromaždili aj pred väznicou, do ktorej Basukiho Tjahaju Purnamu eskortovali priamo zo súdneho pojednávania. Prokuratúra preňho pôvodne požadovala iba ročné väzenie s dvojročným podmienečným odkladom.

 

Purnama, ktorý je kresťanom čínskeho pôvodu, prišiel o funkciu v aprílových voľbách, v ktorých ho porazil moslimský kandidát Anies Baswedan. Purnama na jeseň pred skupinou miestnych obyvateľov vyhlásil, že jeho volební súperi klamú, ak tvrdia, že Korán im zakazuje hlasovať za nemoslimského kandidáta.

 

Video z jeho prejavu sa neskôr objavilo na internete a viedlo k demonštráciám moslimov požadujúcich jeho potrestanie. Konzervatívni moslimovia, žiadajúci väzenie pre úradujúceho guvernéra, vo voľbách podporovali jeho hlavného rivala Baswedana.

 

Purnama, ktorý bol dovtedy jasným favoritom na znovuzvolenie, po obvineniach z rúhania začal v prieskumoch verejnej mienky výrazne strácať a napokon prehral i samotné voľby.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies