Stúpenci a odporcovia Konfederácie sa stretli aj na cintoríne v Dallase

NETKY.SK • 20 August 2017, 11:03 • 2 min
Stúpenci a odporcovia Konfederácie sa stretli aj na cintoríne v Dallase

DALLAS - K potýčkam medzi antirasistickými demonštrantmi a podporovateľmi otrokárskej Konfederácie došlo v sobotu večer aj v americkom Dallase, kde sa medzi oboma skupinami strhli menšie šarvátky na cintoríne, ktorého súčasťou je aj pamätník obetiam vojny Severu proti Juhu.

slovakia

left justify in out

Stúpenci nadradenosti bielej rasy prišli tento pamätník brániť so zbraňami v rukách, podľa niektorých informácií male zbrane aj niektorí účastníci zhruba 2300-členného protirasistického pochodu. K vážnejším násilnostiam nakoniec nedošlo.

Na mieste zasahovala jazdná polícia, nad oblasťou monitoroval situáciu vrtuľník. Policajti v jednu chvíľu odviezli do bezpečia za policajné zátarasy štyroch stúpencov Konfederácie. Po niekoľkých hodinách už bolo na mieste len niekoľko desiatok demonštrantov, ktorých neskôr policajti vytlačili z cintorína na ulicu.

Podobné demonštrácie a potýčky sa konali v sobotu okrem iného aj v Bostone, New Orleans, Atlante a iných amerických mestách.

V Bostone napríklad niekoľkočlenná skupinka antifašistov naháňala muža s plagátom a šiltovkou z predvolebnej kampane prezidenta Donalda Trumpa. Vzápätí však iní účastníci antifašistického pochodu Trumpovmu fanúšikovi pomohli dostať sa na "svoju" stranu barikády.

Na ďalších záberoch vidno, ako účastníci antifašistickej demonštrácie vytrhli staršej žene z rúk americkú vlajku a následne táto žena spadla na zem. Ako ale píše agentúra AP, pád nebol zavinený demonštrantmi a žena sa sama potkla.

Američania sa v zvýšenej miere obávajú násilností v uliciach najmä po minulotýždňových udalostiach v Charlottesville, kde mladý neonacista zabil účastníčku antirasistického pochodu a ďalších 19 ľudí zranil.

Konfederácia existovala v rokoch 1861 až 1865 a patrilo do nej pôvodne sedem a po začiatku vojny Severu proti Juhu jedenásť južanských štátov. Hlavnou príčinou ich odčlenenia bola snaha týchto štátov zachovať otroctvo. Tento štátny útvar neuznala žiadna európska mocnosť, no Veľká Británia mu neoficiálne pomáhala, čo historici odôvodňujú predovšetkým jej snahou nenarušiť hospodárske vzťahy s južanskými štátmi.

V súčasnosti sa k odkazu Konfederácie hlásia predovšetkým americkí krajne pravicoví extrémisti a stúpenci teórie o nadradenosti bielej rasy. Pochvalné vyjadrenia o predstaviteľoch Konfederácie zaznievajú často aj z úst prezidenta Donalda Trumpa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies