Stúpa počet fiktívnych manželstiev cudzincov

NETKY.SK • 21 December 2014, 19:15 • 2 min
Stúpa počet fiktívnych manželstiev cudzincov

BRATISLAVA - Počet fiktívnych manželstiev cudzincov na Slovensku stúpa.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo spravodlivosti preto na základe upozornenia Generálnej prokuratúry SR navrhuje v novele zákona o rodine takéto manželstvo vyhlásiť za neplatné. Ako sa uvádza v dôvodovej správe k novele, ktorá je v pripomienkovom konaní, podľa zákona o pobyte cudzincov polícia môže administratívne vyhostiť štátneho príslušníka tretej krajiny, ak uzavrel účelové manželstvo. To však nemení nič na existencii platného manželstva z pohľadu rodinného resp. občianskeho práva. Novela preto zavádza nový dôvod neplatnosti manželstva, a to uzatvorenie tzv. fiktívneho manželstva.

 

Manželstvo bude neplatné, ak cieľom jeho uzavretia bolo získať štátne občianstvo SR alebo udelenie na pobyt na území SR „bez spoločnej vôle vytvoriť harmonické a trvalé životné spoločenstvo“. O tom, že manželstvo je neplatné, rozhodne súd na návrh generálneho prokurátora. Právo generálneho prokurátora podať návrh na začatie konania o neplatnosti manželstva zanikne uplynutím jedného roka odo dňa, keď sa o dôvodoch neplatnosti dozvedel. Návrh bude môcť podať do troch rokov od uzavretia takéhoto manželstva, navrhuje rezort spravodlivosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona