Štúdia ukazuje, že Ethereum je viac decentralizovaný než Bitcoin

NETKY.SK • 22 Apríl 2018, 19:36 • 2 min
Štúdia ukazuje, že Ethereum je viac decentralizovaný než Bitcoin

Vo februári sa uskutočnila konferencia Genesis v Londýne. Odborník na blockchain a kriminalitu v tejto oblasti Emin Gün Sirer uviedol, že z výsledkov prestížnej štúdie z univerzity Cornell vyšlo najavo, že Ethereum je viac decentralizovaný než Bitcoin.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Už od debutu spoločnosti Ethereum v roku 2015 sa šírili nepravdivé informácie o technológii a základe siete Ethereum. Išlo o snahu poškodiť meno tejto technológie. Sieť Ethereum však poskytuje značnú bezpečnosť a aj flexibilitu zvládnuť rozsiahle decentralizované aplikácie.

 

Štúdia, ktorú urobil profesor Sirer a vedci z inštitúcie ukázala, že menej uzlov Ethereum je spojených s inštitúciami alebo organizáciami ako Bitcoin. Znamená to, že viac uzlov v sieti prevádzkujú jednotlivci a nie firmy.

 

„Údaje ukazujú, že uzly (Ethereum) sú v latenčnom priestore a tiež geograficky viac rozmiestnené po celom svete. Ethereum uzly majú tendenciu pochádzať z rôznych druhov miest, menších sietí a domácich entít na rozdiel od Bitcoin uzlov, ktoré majú tendenciu byť umiestnené v dátových centrách. Naša štúdia zistila, že väčšina uzlov Bitcoinu (56%) je v dátových centrách,“ povedal Sirer.

 

Ethereum je štrukturálne a zásadne odlišný od Bitcoinu. Jeho sieť je optimalizovaná na spracovanie decentralizovaných aplikácií (dapps). Sieť Ethereum by mala byť schopná spracovať tisícky transakcií za sekundu.

 

V jednom z rozhovorom Vitalik Buterin zdôraznil, že úplná škálovateľnosť Etherea môže trvať 3 až 5 rokov v závislosti od implementačného procesu inovatívnych škálovacích riešení, ako je Plazma a Sharding.

 

Sharding výrazne optimalizuje proces ťažby prostredníctvom algoritmu dôkazov práce (PoW) ťažiarmi. Namiesto toho, aby ťažiari vynakladali výpočtovú silu na nájdenie jednotlivých blokov, môžu spolupracovať na riešení matematických problémov, aby sa výpočtová sila nestratila.

 

Plazma je veľmi očakávané riešenie, ktoré v súčasnosti vyvíja komunita vývojárv spoločnosti Ethereum s otvoreným zdrojovým kódom. Umožňuje rôznym blokom v rámci siete Ethereum zvládnuť rôzne úlohy, aby sa znížilo zaťaženie siete.

 

Na konferencii Sirer tiež poznamenal, že hardvérové ​​technológie ako Intel SGX môžu pomôcť verejným blokom ako Bitcoin a Ethereum vyrovnať tisíce transakcií za sekundu. SGX existuje na všetkých zariadeniach spoločnosti Intel, ako sú napríklad prenosné počítače. S tým môžu používatelia odosielať transakcie s nulovým potvrdením spôsobom peer-to-peer bez toho, aby sa namáhali hlavné bloky.

 

Sirar vysvetlil:

 

"SGX je veľmi vzrušujúca technológia a existujú aj iné dôveryhodné výpočtové technológie Blokové reťazce skutočne predstavujú obrovskú príležitosť prehodnotiť spôsob budovania backendových systémov."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Erika

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona