Štúdia ukázala, že koronavírus cirkuloval v Taliansku už vo februári

NETKY.SK • 20 Máj 2020, 20:05 • 2 min
Štúdia ukázala, že koronavírus cirkuloval v Taliansku už vo februári

MILÁNO - Štúdia milánskej polikliniky naznačuje, že koronavírus cirkuloval v krvi od darcov bez symptómov už skôr, než v krajine 21. februára v meste vzdialenom asi hodinu od Milána potvrdili prvý prípad domáceho prenosu nákazy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Štúdia vzoriek krvi od darcov ukázala, že 4,6 percenta z nich malo vytvorené protilátky proti vírusu už na začiatku epidémie. Výskumníci dospeli k záveru, že iba 1 z 20 asymptomatických prenášačov si vytvoril imunitu, čo "jasne ukazuje, že skupinová imunita ostáva v nedohľadne".

 

Percento sa zvýšilo na 7 začiatkom apríla, keď už v Taliansku platili prísne opatrenia.

 


Výskumníci analyzovali náhodné vzorky krvi z 8. februára až 24. apríla od 800 darcov. V miestnej poliklinike sa nachádza transfúzne centrum s viac než 40-tisíc darcami ročne.

Všetci darcovia, ktorých otestovali pozitívne, vykazovali zmeny v počte buniek a lipidových profilov, čo by mohlo poskytnúť vodítka k identifikovaniu asymptomatických prenášačov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies