Štúdia: Sýrska ekonomika sa zmenšila o 60 percent

NETKY.SK • 23 Jún 2015, 17:37 • 2 min
Štúdia: Sýrska ekonomika sa zmenšila o 60 percent

ISTANBUL - Sýrska ekonomika zaznamenala za posledné štyri roky, poznamenané občianskou vojnou, strmý pokles: zmenšila sa už o vyše 60 percent. Uvádza sa to v novej štúdii neziskového mimovládneho inštitútu Chatham House so sídlom v Londýne.

slovakia

left justify in out

Sýrska mena bola od začiatku konfliktu v roku 2011 znehodnotená približne o 80 percent a inflácia raketovo stúpa. 


Sýrska ekonomika zažila svoje najťažšie časy v roku 2013 a odvtedy zaznamenala určité zotavenie, čiastočne aj vďaka zvýšenému cezhraničnému obchodu s Tureckom, uviedol londýnsky think tank. 


V štúdii sa však poznamenáva, že sýrska vláda prezidenta Bašára Asada tento rok znova čelí vážnym tlakom a stav ekonomiky sa bude možno ďalej zhoršovať. 


"Vynára sa otázka, či dramatické zhoršovanie ekonomickej situácie môže byť urýchľujúcim prvkom pri rozpade armády toho režimu alebo urýchľovačom politického zmierenia, navodeného vonkajšími vplyvmi, čo by bolo proti Asadovým želaniam," napísal Chatham House v správe, z ktorej citovala tlačová agentúra DPA. 


V správe sa takisto píše, že Asadove sily tento rok utŕžili početné porážky, od extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) aj od iných frakcií sýrskych povstalcov. V správe je preto položená otázka, či "ďalšie porážky armády nebudú urýchľovačom ekonomického pádu režimu". 


Sýrsky režim je veľmi závislý od Ruska a Iránu, svojich dvoch hlavných podporovateľov. Najvýznamnejším je stále Teherán, ktorý poskytuje Damasku početné ekonomické "záchranné kolesá". Podľa analytikov tiež organizuje zahraničných bojovníkov na pomoc režimu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies