Štúdia považuje za možné prepojenie Červeného a Mŕtveho mora

NETKY.SK • 18 Január 2013, 07:54 • 2 min
Štúdia považuje za možné prepojenie Červeného a Mŕtveho mora

Štúdia považuje za možné prepojenie Červeného a Mŕtveho mora - Doprava Červené more by sa dalo využiť na doplnenie zásob vody vo vysychajúcom Mŕtvom mori, vyplynulo zo štúdie Svetovej banky (SB), o ktorej vo štvrtok informovala tlačová agentúra Reuters. M

slovakia

left justify in out

img

Červené more by sa dalo využiť na doplnenie zásob vody vo vysychajúcom Mŕtvom mori, vyplynulo zo štúdie Svetovej banky (SB), o ktorej vo štvrtok informovala tlačová agentúra Reuters.

Myšlienka o spojení oboch morí sa objavila už pred vyše storočím. Projekt sa však stal naliehavejším, keď sa zistilo, že hladina Mŕtveho mora každý rok klesá o viac ako meter.

Podľa štúdie SB by bolo najlepším riešením podzemné potrubie, ktorým by sa voda z Červeného mora dostala 180 kilometrov na sever k Mŕtvemu moru, ktoré je najnižšie ležiacou vodnou plochou na zemeguli.

Voda by sa dostávala z vyššieho miesta na nižšie položené, preto by pozdĺž trasy bolo dokonca možné vybudovať zariadenia na odsoľovanie a vodné elektrárne, mieni SB. Štúdia tiež spomína možnosť tunelov a kanálov.

Environmentálne organizácie však so štúdiou nesúhlasia a varovali pred nepriaznivými následkami. Mohli by sa objaviť nové riasy či minerály, meniace farbu Mŕtveho mora, alebo by morská voda znečistila zdroje podzemnej vody.

SB však argumentuje, že takéto negatívne dôsledky by sa dali zmierniť a zvládnuť na prijateľnú úroveň.

V turisticky príťažlivom Mŕtvom mori, ktoré je vlastne jazerom, sa plavci vďaka vode s vysokým obsahom soli môžu vznášať. Na minerály bohaté bahno, využívané pri starostlivosti o kožu, sa predáva po celom svete.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona