Študentská rada vysokých škôl chce viac peňazí na pôžičky

NETKY.SK • 13 Október 2015, 10:38 • 2 min
Študentská rada vysokých škôl chce viac peňazí na pôžičky

BRATISLAVA - Valné zhromaždenie Študentskej rady vysokých škôl jednomyseľne podporilo iniciatívu portálu studentskefinancie.sk a Fondu na podporu vzdelávania spísať petíciu za zvýšenie dotácií na poskytovanie pôžičiek pre študentov a pedagógov.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom tajomník pre vzťahy s verejnosťou Študentskej rady vysokých škôl Bálint Lovász. Od 1. januára, keď sa fond stal subjektom verejného sektora, totiž nie je podľa predsedu Fondu na podporu vzdelávania Pavla Kučmáša možné financovanie zo zdrojov mimo štátneho rozpočtu. Rozpočet fondu tak nie je dostačujúci na uspokojenie všetkých žiadateľov.


"Záujem o výhodné pôžičky pre študentov a pedagógov rastie. Pre nedostatočné finančné prostriedky však jednoducho nemáme z čoho pôžičky poskytnúť. Musíme odmietnuť aj žiadosti, ktoré kritériám vyhovujú,“ povedal Kučmáš. Predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl Jana Šmelková hovorí, že prioritou je, aby študent žiadajúci o pôžičku v prípade spĺňania všetkých podmienok pôžičku dostal. Na podrobnostiach sa so študentmi majú dohodnúť v najbližšom období.


Predseda Rady vysokých škôl Martin Putala zároveň zdôraznil, že spolupráca reprezentácií vysokých škôl je nevyhnutná pre systémové zmeny. Uviedol však svoje obavy, že ministerstvo málokedy prijme akýkoľvek návrh reprezentácií vysokých škôl. "Musíme spolu komunikovať a identifikovať spoločné problémy, navrhovať spoločné a komplexné riešenia," povedal Putala. Šmelková tiež vidí najväčší problém v tom, že ministerstvo neberie do úvahy pripomienky reprezentácií. "Aký je potom zmysel, že sa vyjadrujeme k metodike? Pre skvalitnenie vysokého školstva na Slovensku je potrebné zo strany ministerstva akceptovať návrhy reprezentácií a spolu ich prebrať, vytvoriť jasne stanovenú stratégiu zmien. Zatiaľ sa však nedočkáme ani odpovedí,“ dodala Šmelková.


Študentská rada vysokých škôl združuje zástupcov študentov zo všetkých vysokých škôl na Slovensku a je najvyšším zastupiteľským orgánom študentov vysokých škôl. Spolu s Radou vysokých škôl a Slovenskou rektorskou konferenciou patrí medzi najvyššie orgány reprezentácie vysokého školstva na Slovensku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies