Študentom a dôchodcom sa niekedy priznanie k príjmom oplatí podávať

NETKY.SK • 23 Marec 2014, 13:10 • 2 min
Študentom a dôchodcom sa niekedy priznanie k príjmom oplatí podávať

BRATISLAVA - Mnohí študenti, ale aj poberatelia dôchodkov pracovali vlani na dohodu. Za určitých okolností sa im daňové priznanie oplatí podať.

slovakia

left justify in out

"Študent, ktorý vlani dosiahol celkové zdaniteľné príjmy nižšie ako 1867,97 eura a z týchto príjmov mu zamestnávateľ zrážal preddavky na daň, môže dobrovoľne podať daňové priznanie - podáva ho na tlačive pre fyzické osoby, typ A. Správca dane mu daňový preplatok vráti, ak o to požiada v daňovom priznaní a ak je vyšší ako 5 eur," vysvetľuje tajomníčka komisií Slovenskej komory daňových poradcov Mária Molnárová.
      

Rovnako tak je výhodné pre dôchodcov, aby podali priznanie k dani z príjmov za minulý rok, ak ich vlaňajšie príjmy nepresiahli 1867,97 eura. "Daňovníkovi, ktorý vlani poberal dôchodok a popritom mal príjem zo závislej činnosti neprevyšujúci 1867,97 eura, nevzniká povinnosť podať daňové priznanie za rok 2013. Ak mu však zamestnávateľ z príjmu zrážal preddavky na daň, je pre neho výhodné podať daňové priznanie k dani z príjmov, podáva ho na tlačive určenom pre fyzické osoby typu A," radí Molnárová.
      

Dôchodcovi v podanom priznaní vznikne daňový preplatok, ktorý mu daňový úrad vráti, ak o to v príslušnej časti tlačiva priznania požiada. "Aj v tomto prípade sa preplatok vráti iba v prípade, že je väčší ako 5 eur," dodáva Molnárová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies