Študenti zo Slovenska vyvíjajú jedinečný prístroj, ktorý dokáže nahradiť zdravotnícke pomôcky

NETKY.SK • 22 Marec 2019, 11:55 • 2 min
Študenti zo Slovenska vyvíjajú jedinečný prístroj, ktorý dokáže nahradiť zdravotnícke pomôcky

BRATISLAVA – Piati študenti z Univerzity Komenského (UK) a Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave vyvíjajú nové medicínsko-technologické zariadenie S-Case.

slovakia

left justify in out

Má veľkosť mobilného telefónu a bude schopné merať naraz viaceré fyziologické funkcie človeka, a to aj bez prítomnosti zdravotníckeho personálu.

 

"S-Case nájde uplatnenie najmä v rukách lekárov pôsobiacich v krajinách tretieho sveta, ako je Afrika či India, alebo v imigračných táboroch pre rýchlu diagnostiku veľkého množstva jedincov. Slúžiť bude aj ako edukačná pomôcka na stredných zdravotníckych školách a lekárskych fakultách," hovorí Martin Pekarčík, študent medicíny UK.

 

Všetko v jednom 

 

Jednou z funkcií S-Case je EKG, teda elektrokardiograf na meranie elektrickej aktivity srdca. Prístroj tiež obsahuje oximeter, ktorý meria nasýtenie krvi kyslíkom. Súčasťou je tiež teplomer na meranie vnútornej teploty tela, ale aj teploty prostredia. Medzi ďalšie funkcie patrí glukomer, pulzmeter a tlakomer.

 

Zariadenie funguje tak, že všetky hodnoty z jednotlivých jeho senzorov sa zapíšu do systému a následne sa analyzujú. Vyhodnotené výsledky poskytne prístroj v audiovizuálnej forme obsluhujúcej osobe.

 

"Zariadenie je možné napojiť na mobil a údaje z neho bude možné formou telemedicíny odoslať jedným klikom do mobilného alebo počítačového zariadenie lekára aj tisícky kilometrov ďaleko," doplnil Pekarčík.

 

Vývoj projektu príjme ďalších

 

Za prístrojom stoja študenti medicíny na UK Martin Pekarčík a Paulína Polakovičová, študenti STU František Kudlačák, Denis Capkovič a Ján Forgáč, ako aj manažér Slavomír Hruška. Na vývoji spolupracovali s lekármi pôsobiacimi v rozvojových krajinách. Radi však vo svojom tíme privítajú ďalších kolegov, ktorí majú záujem podieľať sa na ďalšom vývoji projektu.

 

Projekt pozitívne hodnotí aj rektor UK v Bratislave Marek Števček. "Študenti so svojím projektom vyhrali viacero súťaží ako Veľvyslanectvo mladých, Slovak University Startup Cup či Slovak Playpark. Druhé miesto získali na European Playpark Finals v Benátkach," skonštatoval Števček. Podotkol, že sa zároveň ako jediný zástupca za Slovensko zúčastnili na University World Startup Cup 2018 v Kodani s ďalšími 65 svetovými startupmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies