Študenti zhromaždili 1554 kuchárskych kníh a vytvorili tak nový rekord

NETKY.SK • 26 Október 2015, 19:12 • 2 min
Študenti zhromaždili 1554 kuchárskych kníh a vytvorili tak nový rekord

NOVÉ ZÁMKY - Žiaci Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch sa pokúsili zhromaždiť na jednom mieste čo najviac kuchárskych kníh. Pokus sa vydaril, pozbierali ich celkom 1554.

slovakia

left justify in out

„Dnes oslavujeme Medzinárodný deň školských knižníc - bol to teda predurčený deň na takýto rekord. Táto škola ponúka rôzne študijné a učebné odbory - hotelová akadémia, pracovník marketingu, obchodný pracovník, predavač, kuchár, čašník a absolventi trojročných učebných odborov môžu pokračovať v dvojročnom nadstavbovom štúdiu končiacom maturitou,“ vysvetlil Svítok s tým, že už pri pohľade na kuchárske knihy na stoloch, ktoré poukladali v stĺpcoch po 25 kusov, bolo jasné, že pôjde o úctyhodné číslo. „Knihy sem podonášali žiaci všetkých tried, ale najviac sa o to zaslúžili z III. A. Z jednotlivcov priniesla najviac, 143 kusov, Eva Halászová,“ pokračoval odborník na registráciu slovenských rekordov.

 

Na prípadný možný rekord upozornila vedúca knižnice Katarína Ruzsinszká. „Najstaršie knihy boli Szegedi szakácskönyv (Segedínska kuchárska kniha), vydaná v roku 1896 a Nová kuchárska kniha od Terézie Vansovej, ktorá vyšla v roku 1914. Najväčšia kniha merala 24 krát 34 cm (Domáce zákusky) a najmenšia bola o jedlách z rýb – 10 krát 14,5 cm. Najhrubšia publikácia mala 713 strán a pojednávala prípravu pokrmov v závodnom stravovaní,“ priblížila.

 

Svítok dodal, že po kultúrnom programe študentov školy v Literárnej reštaurácii na Slovenskej ulici, kde vystavili aj zbierku kuchárskych kníh, riaditeľ školy Rudolf Mišák prevzal certifikát za platný slovenský rekord. "Na záver podujatia sa prezentovali žiaci špeciálnym jesenným menu. Dali si záležať a všetko sa uskutočnilo tak, ako sa patrí. Je to aj vďaka dobrému technickému vybaveniu a vysokej odbornej úrovni pedagogického zboru. Žiaci tu dosahujú výborné výsledky v barmanských, baristických, someliérskych a gastronomických súťažiach doma ale i v zahraničí," konštatoval.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona