Študenti z Glasgowa si za svojho zástupcu zvolili Edwarda Snowdena

NETKY.SK • 19 Február 2014, 08:05 • 2 min
Študenti z Glasgowa si za svojho zástupcu zvolili Edwarda Snowdena

LONDÝN - Študenti z britskej University of Glasgow si v utorok zvolili za svojho oficiálneho zástupcu bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Študenti podľa vlastných slov nominovali Snowdena preto, aby tak mohol učiniť vyhlásenie o demokratických právach. "Rozhodli sme sa pre Snowdena, ako aj ďalších ľudí spojených so zverejnením tajných dokumentov, ku ktorým prechovávame solidaritu, a to bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú," uviedli študenti vo vyhlásení.
      

Snowden, ktorý sprístupnil materiály odkrývajúce detaily o medzinárodnom špionážnom monitorovaní internetovej a telefónnej komunikácie zo strany Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), našiel dočasný azyl v Rusku. Glasgowskí študenti ho už skôr skontaktovali prostredníctvom jeho právnikov a on s funkciou súhlasil.
      

Medzi osoby zastávajúce túto funkciu patrila v minulosti aj juhoafrická aktivistka Winnie Madikizelová-Mandelová, ktorú študenti zvolili napriek tomu, že nebola schopná docestovať do Glasgowa. Vzhľadom na to, že Británia má s USA podpísanú zmluvu o vydávaní stíhaných osôb, predpokladá sa, že nepríde ani Snowden.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies