Študenti z 11 krajín sa stretli na simulovanom zasadnutí OSN v Žiline

NETKY.SK • 30 Marec 2017, 16:44 • 2 min
Študenti z 11 krajín sa stretli na simulovanom zasadnutí OSN v Žiline

ŽILINA - Na konferencii ZAMUN 2017, ktorá simuluje zasadnutie Organizácie Spojených národov (OSN), sa dnes na pôde Mestského úradu v Žiline zišlo zhruba 140 študentov stredných škôl z 11 krajín.

slovakia

left justify in out

Podľa Imricha Mila z Gymnázia bilingválneho T. Ružičku v Žiline, ktoré je organizátorom konferencie, pracujú študenti napríklad z Palestíny, Izraela, Indie či Fínska do 1. apríla v ôsmich výboroch v angličtine, španielčine a francúzštine. "Témy sú rôznorodé. Od ochrany kultúrneho dedičstva v krajinách, kde je vojna, cez ženskú obriezku, čo je problém v krajinách Afriky, šírenie terorizmu cez internet. Sú tam aj témy ako nástražné výbušné systémy či polárne krajiny," povedal Milo.

 

Koordinátorka medzinárodných aktivít na Gymnáziu bilingválnom T. Ružičku v Žiline Janka Mládenková doplnila, že konferencia ZAMUN je súčasťou medzinárodného projektu Erasmus+. "Vďaka tomu sme v kontakte s mnohými mladými ľuďmi, ktorých pozývame na zasadnutie. Naši študenti ho iniciovali na základe toho, že aj oni mali možnosť zúčastniť sa a chceli, aby niečo také bolo v Žiline. Vytvorili sme projekt šiestich partnerských škôl, my sme koordinujúca škola a partnerské školy z Nemecka, Luxemburska, Francúzska, Fínska a Španielska posielajú delegácie na túto modelovú konferenciu," uviedla Mládenková. 

 

Štvrtáčka Kristína Kráľovská z Bilingválneho gymnázia Trebišovská 12 v Košiciach sa na konferencii ZAMUN zúčastnila druhýkrát. "Zaujímala ma politika a mojím snom bolo pracovať pre Organizáciu Spojených národov. Toto je skvelá praktická skúsenosť. Pretože, v škole nás naučia teóriu. Ale toto je prax a zistíme, ako to tam reálne vyzerá. Konkrétne teraz sedím v bezpečnostnej rade, kde budeme riešiť rozširovanie terorizmu, dorozumievanie sa teroristov prostredníctvom internetu a ako tomu istým spôsobom zabrániť," dodala Kráľovská.

 

"Rada by som išla z gymnázia na vysokú školu do zahraničia. S tým, že by som chcela pracovať pre OSN, europarlament alebo niečo podobné. Vidím sa jednoducho v politike," uzavrela košická gymnazistka.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies