Študenti v Kapskom meste žiadali odstránenie britskej sochy

NETKY.SK • 21 Marec 2015, 11:25 • 2 min
Študenti v Kapskom meste žiadali odstránenie britskej sochy

KAPSKÉ MESTO - Stovky študentov v piatok na pôde univerzity v juhoafrickej metropole Kapské mesto demonštrovali za odstránenie sochy britského zástancu kolonializmu Cecila Johna Rhodesa.

slovakia

left justify in out

Podľa študentov totiž predstavuje symbol bieleho rasizmu, ktorý panoval v krajine desiatky rokov až do pádu režimu takzvaného apartheidu pred viac ako 20 rokmi zásluhou Nelsona Mandelu. Sochu, ktorú na univerzitnej pôde osadili ešte v roku 1934, zhromaždení na protest pokryli čiernym obalom.
Rhodes bol najvýznamnejším predstaviteľom britského imperializmu konca 19. storočia a jeden z hlavných predstaviteľov niekdajšej britskej Kapskej kolónie. Ako majiteľ diamantových polí v 80. a 90. rokoch organizoval britské koloniálne výboje na juhu Afriky. Na jeho počesť pomenovali časť afrického územia Rhodézia, z ktorého sa neskôr stalo Zimbabwe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies