Študenti v hre Guardians 2017 bránili elektráreň pred hekermi

NETKY.SK • 15 Február 2017, 16:12 • 2 min
Študenti v hre Guardians 2017 bránili elektráreň pred hekermi

BRATISLAVA – Pod mottom Zabráň katastrofe sa dnes v Bratislave uskutočnilo finále prvého ročníka hry Guardians. Je určená vysokoškolským študentom IT odborov, ktorí sa zaujímajú o kybernetickú bezpečnosť.

slovakia

left justify in out

Organizátori akcie zo spoločnosti Binary Confidence ňou chcú zvýšiť povedomie o informačnej bezpečnosti, popularizovať tému medzi študentmi, ktorí by sa jej chceli profesionálne venovať a tiež vzdelávať klientov.

 

Hlavným cieľom hry bolo zabrániť modelovanému útoku na elektráreň a predísť katastrofe s devastačnými následkami. Útočníkmi boli experti z organizátorskej spoločnosti, tím obrancov (ang. guardians) bol zložený z vybraných študentov IT odborov, ktorí prešli sitom kvalifikácie. Každý člen tímu v ňom mal definovanú rolu, ale rovnako dôležitá bola vzájomná komunikácia, interakcia a tímová práca.

 

Hoci guardians elektráreň nakoniec neubránili, IT bezpečnostný manažér Binary Confidence Pavol Draxler bol s ich prácou spokojný.

 

"Bol som veľmi milo prekvapený ich výkonom, pretože táto práca nie je ľahká. Ako jednotlivci sú dobrí admini a vedeli by zabrániť jednému izolovanému útoku. Problémom je práca v tíme pri masívnom útoku, ktorému jeden človek nezabráni a musí komunikovať s ostatnými. Hoci prienik sa dnes podaril a hekeri spálili generátor elektrárne, neznamená to, žeby obrancovia mali nízku kvalitu. Boli postavení pred veľmi ťažkú úlohu", povedal Draxler.

 

Rastúcim počtom hekerských útokov vo svete sa zaoberá aj Európska únia. Svedčí o tom Smernica Európskeho parlamentu a Rady číslo 2016/1148 zo 6. júla 2016 o opatreniach na zabezpečenie vysokej spoločnej úrovne bezpečnosti sietí a informačných systémov. Na Slovensku inšpirovala prebiehajúcu prípravu Zákona o kybernetickej bezpečnosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies