Študenti v Čile protestovali proti korupcii a žiadali reformu školstva

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 15:14 • 2 min
Študenti v Čile protestovali proti korupcii a žiadali reformu školstva

SANTIAGO - Desaťtisíce čílskych študentov protestovali vo štvrtok v metropole Santiago proti korupčným škandálom a tiež proti prieťahom v sľubovanej reforme školstva.

slovakia

left justify in out

Čilská polícia uviedla, že na demonštrácii sa zúčastnilo okolo 20-tisíc ľudí, študentskí organizátori však počet davu odhadli asi na 150-tisíc. Atmosféra zhromaždenia mala prevažne pokojný charakter, avšak na konci prišlo k násilným potýčkam po tom, ako malé skupiny zúčastnených začali hádzať na políciu kamene a plynové granáty. Úrady uviedli, že pri zásahu bolo zranených sedem príslušníkov polície a zadržaných 134 demonštrantov.

 

Cieľom študentských protestov, ktoré v Čile v poslednom období prebiehajú, je vyvinúť tlak na prezidentku Michelle Bacheletovú a donútiť ju splniť predvolebný sľub ohľadom novej reformy školstva. Študenti tvrdia, že majú už dosť čakania na zmeny a sú tiež znechutení sériou korupčných škandálov v krajine, do ktorých sú zapletení politici aj podnikateľská elita. Vedenie krajiny obviňujú z práce pre vlastný prospech a nie pre zlepšenie situácie obyvateľov. 

 

Na včerajšom proteste študenti mávali transparentmi a žiadali o zmeny v školskom systéme, ktorý podľa nich charakterizuje zlá úroveň štátnych škôl, drahé súkromné vysoké školy a množstvo nepripravených učiteľov. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona