Študenti STU vymysleli špeciálne sedadlo pre zdravotne postihnutých

NETKY.SK • 10 November 2017, 09:48 • 2 min
Študenti STU vymysleli špeciálne sedadlo pre zdravotne postihnutých

BRATISLAVA - Študenti Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU) vymysleli, ako uľahčiť sedenie v aute zdravotne postihnutým a zraneným ľuďom.

slovakia

left justify in out

Vyvinuli špeciálne sedadlo pre malé mestské vozidlá, ktoré sa ľahko vysúva von z auta a môže byť súčasťou bežne ponúkanej výbavy výrobcu. Ak dnes zdravotne postihnutý vodič potrebuje takéto sedadlo, musí osloviť firmu, ktorá ho namontuje a vybrať si musí väčšie auto, aby sa do neho zmestilo.

 

"Našim cieľom bolo vytvoriť 'neviditeľný' mechanizmus sedadla, ktorý by bol priamo ponúkaný ako možná výbava pri kúpe auta. Teda sedadlo bez potreby montovania, plne integrované do vozidla, prepojené s elektronikou a nastaviteľné pre akéhokoľvek vodiča. Navyše, nechceli sme zostať len pri simuláciách, ale sedadlo sme aj reálne vyrobili, čo bolo z edukatívneho hľadiska dôležité. Museli sme myslieť na to, aby bol každý detail naozaj vyrobiteľný," uviedol autor prototypu Michael Paštéka.

 

Tomu, ako zlepšiť komfort vodičov, predchádzal ďalší výskum na fakulte v réžii doktoranda Richarda Hasa. Ten meral vibrácie, ktorým je vystavené telo vodiča pri jazde na rôznych povrchoch a skúmal, ktoré materiály ich môžu zmierniť. "V osobnom aute vibrácie tlmí predovšetkým materiál sedadla, preto sa vodiči pri dlhšej jazde cítia unavení, poznajú to napríklad vodiči taxíkov, ktorých môžu trápiť bolesti chrbta. Vodiči nákladných áut prispôsobených na dlhé jazdy tieto problémy nemávajú, nápravy, samotné sedadlo, dokonca kabína vodiča od rámu – to všetko je odpružené stlačeným vzduchom," vysvetlil.

 

Keďže dosiahnuť podobné odpruženie pri osobnom aute by bolo drahé, skúmal, ako môžu vplyv vibrácií zmierniť rôzne materiály použité pri výrobe sedadla. Na základe tohto študenti Strojníckej fakulty v spolupráci s Martinom Balážom, pedagógom Ústavu dizajnu Fakulty architektúry STU navrhli dizajn sedadla tak, aby sa do neho mohli vkladať vhodné penové materiály podľa toho, aké zdravotné obmedzenie či aké zranenie trápi vodiča.

 

Študenti chcú teraz špeciálne sedadlo dostať na trh. Zatiaľ s ním vyhrali v súťaži o podporu z Nadácie VW v kategórií komfort invalidov, odniesli si cenu Združenia automobilového priemyslu SR za Najlepšiu diplomovku 2016 i čestné uznanie za inovatívny čin 2016 na Medzinárodnom strojárskom veľtrhu v Nitre.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies