Študenti sa v rámci kurzu života pol roka starajú o malé kuriatko. Potom ho musia zabiť a zjesť...

NETKY.SK • 5 Máj 2018, 06:00 • 2 min
Študenti sa v rámci kurzu života pol roka starajú o malé kuriatko. Potom ho musia zabiť a zjesť...

TOKIO - Už vyše 60 rokov sa študenti japonskej poľnohospodárskej a lesníckej škole v meste Izumo môžu zapísať do kurzu pomenovaného kurz života. V ňom sa počas šiestich mesiacov starajú o kuriatko od vajíčka až po okamih, keď ho zabijú a zjedia. Mnohí to označujú za kruté, podľa zástancov kurzu však študenti takto lepšie spoznajú ozajstnú hodnotu života.

slovakia

left justify in out

Kurz, ktorý ocenila aj japonská vláda, nemajú v súčasnosti len v škole v Izume, ale prebrali ho aj iné stredné školy. Viac sa o ňom začalo hovoriť po víkendovej reportáži japonskej televízie Nippon TV zo školy v meste Fukuoka, píše server stredoevropan.cz.

 

Počas výuky dostane každý zo študentov vajíčko, o ktoré sa musí starať. Pod dohľadom vyučujúceho sa študenti starajú o vajíčko v inkubátore a učia sa, ako zaistiť, aby sa z vajca vyliahlo kuriatko.

 

Po vyliahnutí sa potom musia o kuriatko starať, sú zodpovední za jeho zdravý vývoj. To zahŕňa pravidelné kŕmenie, výmenu vody či monitorovanie správnej teploty. Po uplynutí šiestich mesiacov potom pod dohľadom vyučujúceho musia študenti kuriatko zabiť, správne naporciovať a nakoniec pripraviť jedlo.

 

Pre väčšinu študentov ide o silný emocionálny zážitok, pretože si ku kuriatku vypestovali silné puto. Práve táto bolestivá skúsenosť je terčom kritiky, ale zároveň tiež dôvodom, prečo sa kurz organizuje.

 

Kritici tvrdia, že celý kurz je zbytočný a pre študentov môže byť traumatický. Zástancovia kurzu naopak hovoria, že sa tak študenti lepšie naučia, že život dokáže byť krutý. Navyše si uvedomia pravú hodnotu jedla, čo si v dnešnej dobe uvedomuje stále menej a menej detí.

 

"Jeme mäso, to znamená, že jeme živé tvory, musíme ich zabíjať,“ hovorí Tacuja Mori, autor knihy „Ako jesť život“ a zástanca podobných kurzov. Každý, kto je mäso, by si podľa Moriho mal podobným kurzom prejsť. Ak to niekomu vadí, vždy má na výber a môže sa stať vegetariánom, dodáva Mori.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies