Študenti nebudú potrebovať doklad o uznaní vzdelania z Česka

NETKY.SK • 27 Február 2015, 16:19 • 2 min
Študenti nebudú potrebovať doklad o uznaní vzdelania z Česka

BRATISLAVA - Slováci študujúci v Česku budú môcť pokračovať v štúdiu na slovenskej vysokej škole bez toho, aby mali doklad o uznaní vzdelania.

slovakia

left justify in out

Keďže nebudú potrebovať uznanie diplomu, zjednoduší sa napríklad aj zápis získaného titulu do občianskeho preukazu. Protokol o výmene ratifikačných listín k Zmluve medzi Slovenskou republikou a Českou republikou o vzájomnom uznávaní rovnocennosti dokladov o vzdelaní vydávaných v SR a v ČR, podpísanej v Prahe 28. novembra 2013, dnes slávnostne podpísali mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Českej republiky v SR Livia Klausová a generálna riaditeľka sekcie právnej a konzulárnej Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Barbara Illková. Informovalo o tom ministerstvo školstva na svojej internetovej stránke.

 

Absolventi vysokoškolského štúdia na Slovensku a v Česku tak už nebudú musieť chodiť na úrady po overenie získaného vzdelania v druhej krajine. Končí sa tak čakanie na uznanie dokladov aj platenie poplatkov. "Táto zmluva výrazne pomôže zjednodušiť proces uznávania diplomov občanom oboch krajín a tým aj ich uplatnenia sa na pracovnom trhu. Doteraz museli záujemcovia o uznanie diplomu z českej školy platiť takmer 100-eurový poplatok, po novom táto povinnosť pre veľkú časť absolventov zanikne, čo je dôležitá informácia pre vyše 20 000 tisíc našich študentov študujúcich v Českej republike,“ uviedol pri tejto príležitosti podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. 

 

Rovnako sa k myšlienke pripája aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler. "Som rád, že absolventi vysokých škôl nebudú musieť na uznanie dokladov čakať v priemere dva mesiace, počas ktorých nemohli predložiť diplom a nastúpiť do zamestnania. Za rovnakých podmienok sa uznávanie dotýka aj absolventov základných a stredných škôl," dodal Draxler. 

 

Zmluva upravuje rovnocennosť dokladov o vzdelaní vydaných v jednom štáte, ktoré sa na území druhého štátu budú uznávať za rovnocenné bez ďalšieho úradného postupu. Platnosť nadobudne 28. marca tohto roku. V plnom rozsahu sa bude týkať vzdelania pri výkone neregulovaného povolania, napríklad ekonómov či informatikov. Vzťahovať sa nebude na uznávanie pre výkon regulovaného povolania, napríklad lekárov, pedagógov ani niektorých živností. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies