Študenti budú oslobodení od odvodov ak budú zarábať 159 eur

NETKY.SK • 25 September 2013, 10:23 • 2 min
Študenti budú oslobodení od odvodov ak budú zarábať 159 eur

BRATISLAVA – Študenti na Slovensku budú mať od odvodov oslobodený vyšší príjem. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR navrhlo, aby od budúceho roka boli oslobodení od odvodov tí študenti, ktorí pracujú na dohodu a majú príjem do 159 eur.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti je táto hranica príjmu na úrovni 155 eur. Vyplýva to z návrhu opatrenia rezortu práce, ku ktorému skončilo medzirezortné pripomienkové konanie. Od budúceho roka sa má taktiež zmeniť hranica, do ktorej budú od platenia odvodov oslobodení študenti do 18 rokov. Kým doteraz bola táto hranica vo výške 66 eur, v budúcom roku ju ministerstvo práce navrhlo zvýšiť na úroveň 68 eur.

Ak mesačný príjem z dohody študenta, ktorý je pravidelne mesačne odmeňovaný, presiahne stanovenú výšku, vzniká mu povinné dôchodkové poistenie, a to od prvého dňa kalendárneho mesiaca, v ktorom jeho mesačný príjem presiahol stanovenú sumu. Priemerný mesačný príjem študenta z dohody, ktorý nie je pravidelne mesačne odmeňovaný, sa zistí za obdobie jej trvania po skončení dohody. Ak takto zistený priemerný mesačný príjem presiahne 155 eur, vznikne študentovi spätne od vzniku dohody tiež povinné dôchodkové poistenie, z čoho vyplynie povinnosť spätného doplatenia poistného.

Študent si môže určiť jednu dohodu, najmenej však na obdobie jedného kalendárneho mesiaca, na základe ktorej nebude z tejto dohody povinne dôchodkovo poistený. Jeho mesačný príjem z tejto dohody však nesmie presiahnuť stanovenú maximálnu hranicu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies