Študenti a učitelia môžu od dnes žiadať o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania

NETKY.SK • 15 Júl 2013, 11:51 • 2 min
Študenti a učitelia môžu od dnes žiadať o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania

BRATISLAVA – Vysokoškoláci, ale aj učitelia môžu od dnešného dňa žiadať o pôžičku z Fondu na podporu vzdelávania (FNPV). Pre nadchádzajúci školský rok 2013/2014 je na pôžičky vyčlenených 6,5 milióna eur, čo je viac ako v minulom roku. Z toho 5 miliónov eur majú dostať študenti a 1,5 milióna eur učitelia.

slovakia

left justify in out

"Rada fondu navýšila prostriedky pre pôžičky. Predpokladáme výrazný nárast počtu študentov, ktorí o ne budú žiadať, jednak vďaka tomu, že budú môcť žiadať doktorandi a tiež aj odborní zamestnanci v školstve," povedal na dnešnej tlačovej konferencii Pavol Kučmáš, ktorý je poverený riadením fondu. Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) hovorí, že chce vyrokovať viac peňazí na pôžičky. "Mám rozrobenú jednu aktivitu, kde by sa to dalo získať. Tie rokovania nie sú jednoduché, ale uvedomujem si, že keď sme sa rozhodli rozšíriť ponuku pôžičiek, musíme hľadať cesty, aby sme tento fond posilnili. Rokovať budem hlavne s ministrom financií," vyhlásil šéf rezortu. 

 

Študenti aj učitelia nájdu nové podmienky pre získanie pôžičiek na webe fondu. Kým niekedy o pôžičky mohli požiadať len začínajúci učitelia, dnes sa o ňu môžu uchádzať všetci pedagogickí zamestnanci základných a stredných škôl, taktiež odborní zamestnanci a doktorandi. Pôžičky do 5000 eur fond bude poskytovať bez ručiteľa. Účel pôžičky bude nutné dokladovať až pri pôžičkách nad 15.000 eur, pričom za oprávnené sa bude považovať aj nákup auta, refinancovanie iných úverov a pôžičiek z komerčných bánk.

Učitelia, ktorí si o pôžičku požiadajú, by sa jej mali dočkať skôr než v minulosti. Lehota jej schválenia sa skrátila z jedného roka na maximálne 60 dní, učitelia môžu, navyše, predčasne splatiť pôžičku bez poplatku. Pedagógovia musia požiadať o pôžičku najneskôr do 30.9.2013, študenti do 31.10.2013. Žiadosť o pôžičku môže podať len žiadateľ, ktorý je už zapísaný do ročníka v akademickom roku 2013/2014.

Fond na podporu vzdelávania (FPV) od 1. januára 2013 zlúčil Študentský pôžičkový fond a Pôžičkový fond pre začínajúcich pedagógov. Študentská rada vysokých škôl aj Asociácia doktorandov Slovenska oceňujú, že sa novým zákonom podarilo rozšíriť okruh žiadateľov o doktorandov, a tiež zvýšiť výšku pôžičky pre študentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona