Študenti a hongkonská vláda viedli rozhovory, ale nedohodli sa

NETKY.SK • 21 Október 2014, 18:08 • 2 min
Študenti a hongkonská vláda viedli rozhovory, ale nedohodli sa

HONGKONG - Vodcovia hongkonských študentov a predstavitelia vlády viedli dnes rozhovory o ukončení prodemokratických protestov, ktoré už vstúpili do štvrtého týždňa, hoci Pekingom podporovaný líder mesta Liang Čen-jing opakovane vyjadroval neochotu urobiť kompromis v kľúčovej požiadavke aktivistov. Málo ochoty na kompromisy prejavili obe strany, ale očakávajú sa ďalšie rozhovory, napísala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Šéf hongkonskej exekutívy Liang novinárom povedal, že vláda neumožní verejnosti nominovať kandidátov v prvých priamych voľbách jeho nástupcu v roku 2017, ako to žiadajú tisíce protestujúcich ľudí táboriacich v hlavných uliciach Hongkongu. Dodal však, že existuje priestor na diskusiu o tom, akým spôsobom vytvoriť kľúčový 1200-členný výbor, ktorý bude vyberať kandidátov na úrad.
     

Liang vyhlásil, že takéto zmeny vo výbore by mohli byť témou druhého kola rokovaní v nasledujúcich niekoľkých mesiacoch.
     

"Je priestor na to, aby vznikol demokratickejší nominačný výbor, reprezentujúci širokú verejnosť. Je to jedna z vecí, o ktorej chceme diskutovať nielen so študentmi, ale s celou spoločnosťou," uviedol Liang.
     

"Nechceme pomazanie," povedal líder študentov Alex Čou.
     

Čou a štyria ďalší študentskí lídri, oblečení v čiernych tričkách s nápisom "Slobodu teraz!", rokovali s piatimi vysokopostavenými vládnymi predstaviteľmi v tmavých oblekoch, sediacich oproti za stolom v tvare U.
     

Čou sa zameral aj na Liangove pondelkové výroky, že Hongkong by nemal mať širšiu demokraciu, pretože chudobní ľudia by mali priveľké slovo pri určovaní politiky ázijskej finančnej metropoly. Tieto výroky len zdôraznili fakt, že protestujúcich ženie aj nespokojnosť s čoraz väčšou spoločenskou nerovnosťou v bývalej britskej kolónii.
     

"Nespravodlivo zostavený nominačný výbor nie je dobrý pre spoločenskú a majetkovú priepasť v Hongkongu. Mal by ďalej slúžiť podnikateľským konglomerátom? Nebude ďalej brať politické práva jednému miliónu ľudí žijúcich v chudobe?" položil otázky Čou.
     

Protestujúci okupujú hlavné ulice v troch štvrtiach mesta už od 28. septembra a požadujú, aby vláda upustila od plánov nechať špeciálny výbor vopred preverovať kandidátov pre voľby.
     

Dlho očakávané rozhovory so študentmi, ktoré boli vysielané naživo v televízii, viedli najvyšší predstavitelia Liangovej vlády.
     

V úvodných vyjadreniach líder študentov Čou taktiež povedal, že augustové rozhodnutie čínskeho parlamentu vylúčiť takzvané občianske nominácie kandidátov a trvať na nominačnom výbore dostalo Hongkong "pod papuču".
     

Vládni predstavitelia sa počas rozhovorov držali oficiálneho stanoviska, že tzv. miniústavu Hongkongu nemožno novelizovať tak, aby sa prispôsobila požiadavkám protestujúcich. Vyhlásili zároveň, že mnoho ďalších ľudí nesúhlasí s názormi aktivistov.
     

Ľudia zhromaždení na troch hlavných protestných lokalitách sledovali dnešné rozhovory na veľkoplošných obrazovkách a často nadšene tlieskali vyjadreniam študentských lídrov.
     

Mnohí z nich však cítili iba slabú nádej, že rozhovory ukončia patovú situáciu, hoci zároveň boli presvedčení, že vysielanie rokovaní v televízii pomôže spropagovať ich postoj širšej verejnosti.
     

Keď na konci rozhovorov obrazovky stemneli, diváci začali hučať a pískať. "Vláda neurobila nič. Ale je to len začiatok, bolo to prvýkrát. Každý musí hľadať spôsob, ako ukončiť túto situáciu," dodal 40-ročný technický konzultant Alex Čchen.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies