Študenti a absolventi VŠ chcú v čistom priemerne 767 eur

NETKY.SK • 10 Apríl 2013, 11:50 • 2 min
Študenti a absolventi VŠ chcú v čistom priemerne 767 eur

BRATISLAVA - Študenti a čerství absolventi vysokých škôl (VŠ) na Slovensku očakávajú priemerný čistý plat 767 eur. Vyplýva to z prieskumu poradenskej spoločnosti Deloitte, do ktorého sa zapojilo vyše 4 tisíc študentov z 11 krajín strednej a východnej Európy.

slovakia

left justify in out

Slováci majú pritom z krajín, ktoré sa zúčastnili prieskumu, tretie najvyššie platové očakávania. Predbehli ich len Slovinci, ktorí očakávajú prvý čistý plat na úrovni 1 007 eur a Česi s očakávaným prvým čistým zárobkom 880 eur. Pri stáži pritom Slovákom postačuje čistá mzda na úrovni 473 eur.

Väčšina študentov a čerstvých absolventov je ochotná pri zaujímavej pracovnej ponuke presťahovať sa do iného mesta alebo do zahraničia. Tento trend potvrdili na Slovensku tri štvrtiny opýtaných. Študenti si pritom hľadajú prácu alebo stáž najmä cez pracovné portály a samotné webové stránky zamestnávateľov. Pracovné skúsenosti pritom študenti získavajú už počas štúdia. Na Slovensku to potvrdilo takmer 70 % oslovených študentov. 

Vyše 60 % slovenských študentov vo svojom rebríčku priorít považuje príležitosť rozvíjať sa a získať nové zručnosti ako jednu z najdôležitejších priorít pri výbere práce. Nemenej dôležitá je aj celková atmosféra v práci, ktorá by mala byť priateľská, výška mzdy sa ocitla na treťom mieste. Väčšina študentov nemá presnú predstavu o svojej pracovnej kariére, avšak väčšina z nich chce zotrvať pracovať v oblasti, ktorú študuje. 

U prvého zamestnávateľa plánujú slovenskí absolventi vysokých škôl pracovať približne tri roky. Takmer polovica z opýtaných však dĺžku pôsobenia v prvom zamestnaní nevedela predpovedať. Dôvodom pre prípadný odchod zo zamestnania by podľa výsledkov prieskumu bolo nedostatočné ocenenie a uznanie vykonanej práce, nedostatočné možnosti na osobný rozvoj a zlé pracovné vzťahy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies