Študenta zabudli päť dni v cele, dostane miliónové odškodné!

NETKY.SK • 31 Júl 2013, 07:41 • 2 min
Študenta zabudli päť dni v cele, dostane miliónové odškodné!

LOS ANGELES - Kalifornský študent, ktorého nechali v cele päť dní bez vody a jedla, dostane vysoké odškodné. Vláda mu na základe dohody o vyrovnaní zaplatí 4,1 milióna dolárov (3,09 mil. eur), oznámili v utorok jeho právnici.

slovakia

left justify in out

Daniel Chong (25) uviedol, že pil vlastný moč, aby sa udržal nažive, blúznil, že sa ho agenti snažia otráviť plynom, a snažil sa vyrezať si sklom z okuliarov do ruky odkaz na rozlúčku pre svoju matku, informovala tlačová agentúra AP.

Po nájdení bol v nemocnici päť dní pre dehydratáciu, zlyhávanie obličiek, kŕče a prederavenie pažeráka. Schudol takmer sedem kilogramov. Z odškodného, ktoré dostane, chce kúpiť rodičom dom.

Chonga zatkli počas protidrogovej razie v apríli 2012. Policajt, ktorý ho spútaného umiestnil do cely bez okien, mu povedal, že ho neobvinia. "Počkaj, prídeme si po teba o chvíľu," citoval ho jeho právnik Eugene Iredale.

Vtedy 23-ročný študent skončil vo väzbe s ďalšími ôsmimi osobami pri prehliadke domu priateľa, kde federálni agenti našli 18.000 tabletiek extázy, ďalšie drogy a zbrane. Priznal sa, že tam prišiel "konzumovať marihuanu". Po výsluchu však padlo rozhodnutie, že voči nemu obvinenia nevznesú.

Chong začal mať podľa vlastných slov na tretí deň halucinácie. Neúspešne sa okrem iného snažil dosiahnuť a aktivovať hasiaci systém v cele. Pod dvere podstrčil šnúrku z topánok a kričal, aby pritiahol pozornosť, kým ho napokon nenašli vo vlastných výkaloch. Chong uviedol, že sa zmieril s možnosťou smrti. "Všetko, čo som chcel, bola príčetnosť. Nedávalo to žiaden zmysel," povedal.

Dosiaľ nie je jasné, ako mohlo k prehliadaniu zadržaného v cele dôjsť, a nikoho za to nepotrestali, uviedol Iredale. Prípad vyšetruje generálny inšpektor ministerstva spravodlivosti.

Americký protidrogový úrad DEA sa Chongovi verejne ospravedlnil. Po incidente zaviedol nové predpisy pre väzbu, zahŕňajúce každodenné kontroly a kamery v celách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona