Študent STU zabodoval s diplomovou prácou v československej súťaži IT SPY

NETKY.SK • 12 December 2017, 12:47 • 2 min
Študent STU zabodoval s diplomovou prácou v československej súťaži IT SPY

BRATISLAVA - Najlepšie slovenské a české diplomové práce za rok 2017 oznámili v Prahe na finále súťaže IT SPY.

slovakia

left justify in out

Do súťaže sa tento rok zapojilo 16 českých a slovenských univerzít s 1 700 diplomovými prácami z oblasti informatiky a informačných technológií. Do finále postúpilo deväť finalistov, ktorí prezentovali svoju prácu pred odbornou porotou. Tá vybrala víťazov siedmeho ročníka súťaže. Ako agentúru SITA informovala manažérka pre komunikáciu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (STU) Andrea Settey Hajdúchová, víťazom sa stal Jiří Matyáš z VUT v Brne s diplomovou prácou Využití přibližné ekvivalence při návrhu přibližných obvodů. Druhé miesto obsadil študent Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) STU Bratislava Jakub Mačina s diplomovou prácou Odporúčanie nových otázok v online komunitách študentov.

Projekt Jakuba Mačinu riešil zvýšenie úspešnosti študentov online kurzov, a to pomocou systému komunitných otázok a odpovedí. Aj tie najúspešnejšie e-learning platformy sa totiž stretávajú s množstvom nedokončených kurzov. Projekt je využiteľný aj vo firmách pri komunikácii so zákazníkmi. „Túto platformu sme overili v spolupráci s Harvardskou univerzitou na vzorke 4 600 študentov celého sveta. Náš program dokázal zapojiť viac študentov, doručiť im presnejšie odpovede na ich otázky. Projekt rozvíjame ako opensource, takže s ním ktokoľvek môže ďalej pracovať," povedal Mačina.

Projekt využíva aj samotná FIIT STU ako systém Askalot. Noví, ale aj starší študenti fakulty získajú vďaka systému rýchlejšie odpovede na otázky týkajúce sa štúdia. Študenti sa najčastejšie pýtajú na výber predmetov, registráciu, organizáciu semestra či skúšok. O projekte sa prostredníctvom publikácie a účasti na medzinárodnej konferencii v kanadskom Vancouvri dozvedeli aj zahraničné univerzity. Askalot tak využíva Harvard v rámci programu otvorených kurzov edX. FIIT STU rozbieha spoluprácu na jeho využitie s univerzitou vo švajčiarskom Lugane a univerzitou v srbskom Novom Sade.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies