Študent nelegálne lepil plagáty, za trest dnes maľuje most

NETKY.SK • 13 Jún 2014, 15:49 • 2 min
Študent nelegálne lepil plagáty, za trest dnes maľuje most

BRATISLAVA – Na Most SNP v Bratislave lepil jeden zo študentov výtvarných umení svoje plagáty. Prichytil ho pri tom zamestnanec magistrátu, no namiesto pokuty mu ponúkol, že si svoj počin môže odpracovať. Mladý umelec súhlasil a spolu s kamarátmi sa tak dnes vybrali k mostu blízko Štrkovca. Piliere dosiaľ pokryté grafitmi a tagmi začali zamaľovávať svojimi dielami.

slovakia

left justify in out

"Veľa som tam toho nenalepil a dal som plagát na miesta, ktoré už boli tak či onak dosť zdevastované," vraví študent Martin Kiman, ktorý bude budúci rok končiť svoje štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Už dnes si privyrába tým, že chodí maľovať steny, na plagátoch si tak robil reklamu. Mesto však tvrdí, že za jeho skutok mu malo právo dať pokutu až do výšky 5000 eur.

 

"Mesto chce nelegálnu reklamu odstraňovať a nie iba postihovať ľudí, ktorí si teraz zrejme neuvedomovali, že konajú inak, ako sa má," vysvetľuje Soňa Svoreňová z bratislavskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Tourist Board. Študentom preto mesto nakúpilo farby a ponúklo priestor, kde sa môžu realizovať a zároveň pomôcť skrášliť mestské prostredie. Od dnešného rána tak mladí umelci maľujú piliere mosta na križovatke ulíc Bajkalská a Ružinovská. "Je to prvýkrát, čo sa mesto do niečoho takého pustilo, no je to dobrý spôsob, ako riešiť podobné situácie," podotkla Svoreňová.

 

Martin vraví, že maľovanie ho baví a myšlienka zafarbiť priestor podľa vlastného návrhu sa mu preto páčila."Je to aj výborná príležitosť trochu to tu skrášliť. V Bratislave je veľa vizuálneho smogu. Teraz tu vytvoríme niečo na oddych pre oči, dáme trochu umenia a farby na počarbané steny," opisuje. Podotýka, že aj pre nich, pre umelcov, je to vlastne propagácia. "Pomáhame si s mestom navzájom," dodal.

 

Na pilieroch dnes začali vznikať rôzne výjavy. Na jednom postavy, na inom plameniaky. "Budú to grafickým, dizajnovým prístupom redukované tvary, teda má to niečo pripomínať, ale všetko bude štylizované. Ide o to, aby steny vyžarovali farby a tvary boli dizajnovo a graficky spracované," opisuje autor maľby na pilieroch.

 

Martin s kamarátmi chce zamaľovať všetkých šesť pilierov pod mostom. Odhaduje, že im to bude trvať asi dva dni. Pri Štrkovci tak budú chlapci maľovať aj v sobotu (14.6.).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies