Student Agency zaplatí pokutu 5 mil. Kč, firma zneužila svoj monopol

NETKY.SK • 26 September 2014, 06:56 • 2 min
Student Agency zaplatí pokutu 5 mil. Kč, firma zneužila svoj monopol

PRAHA - Autobusový dopravca Student Agency zneužil svoje dominantné postavenie na autobusovej linke Praha-Brno a musí zaplatiť pokutu 5,154 milióna Kč (186.929 eur). Krajský súd v Brne tak svojím rozsudkom potvrdil rozhodnutie protimonopolného úradu z roku 2011. Informoval o tom server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Prípad sa týka situácie na trhu z rokov 2007 a 2008. Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) pôvodne firme stanovil pokutu vyše 6 miliónov Kč, ktorú neskôr znížil. Krajský súd v Brne sa prípadom zaoberal druhýkrát, pred dvomi rokmi totiž pokutu zrušil. Protimonopolný úrad sa však odvolal na Najvyšší správny súd (NSS), ktorý rozhodol v jeho prospech. Verdiktom vyššej súdnej inštancie bol teraz krajský súd viazaný.
      

Protimonopolný úrad tvrdil, že firma od začiatku decembra 2007 do začiatku marca 2008 zneužívala svoje dominantné postavenie. Najskôr znížila ceny kreditových cestovných lístkov za jednosmernú prepravu na 50 Kč, neskôr však cenu zvýšila na 95 Kč. Podľa ÚOHS cieľom tohto konania bolo vylúčiť z trhu konkurenčnú dopravnú spoločnosť Asiana. Úrad zdôraznil, že nepokutoval Student Agency za nízke ceny, ale za ich cielené použitie na vytlačenie inej firmy z trhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies