Štubňa: Autisti sú v práci dôslední, vedia pomôcť aj v advokátskej kancelárii

NETKY.SK • 30 November 2016, 13:08 • 2 min
Štubňa: Autisti sú v práci dôslední, vedia pomôcť aj v advokátskej kancelárii

BRATISLAVA – Gabika, Milan a Mário. Ide o úspešne zamestnaných mladých ľudí s poruchami autistického spektra. V spoločnosti sa osmelili, sú samostatnejší, veselší a ochotnejší ísť do nových aktivít, vysvetľujú ich tútori.

slovakia

left justify in out

Gabika pracuje v Detskej herni Safari, Milan upratuje priestory Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím, Mário sa stará o čistotu v Centre včasnej intervencie v Banskej Bystrici. "Medzi ľuďmi sme radi," zhodli sa dnes na tlačovej konferencii v Bratislave, hovorili na nej o ich pracovných skúsenostiach. V práci si našli priateľov. Priznali, že nechcú sedieť doma, v spoločnosti ostatných im totiž nie je smutno.

 

Gabika (23) upratuje hračky, pomáha variť i kávu pre hostí. "Mám rada deti, často sa smejeme," vysvetlila. "Už viem docestovať sám za svojou job koučkou," povedal 21-ročný Mário. Pri upratovaní má svoj systém, najradšej vysáva. Milan (20) si svoju prácu váži. Upratuje rád, priznal však, že "to prioritne robí pre peniaze". "Niekedy mám toľko sily, že by som na úrade vyčistil všetky okná," zavtipkoval. jeho snom je byť vodičom električky alebo revízorom.

 

Gabika, Milan a Mário robia svoju prácu svedomito a detailne. Poukázal na to Ivan Štubňa, zástupca Spoločnosti na pomoc osobám s autizmom (SPOSA). Pozná autistu, ktorý vypomáha v advokátskej kancelárii. Dvadsaťtriročný chlapec má maturitu, v kancelárii pomáha s administratívnymi prácami.

 

Na Slovensku žije asi 40.000 autistov. "Mnohí z nich by chceli pracovať, no nedostali šancu," povedal Štubňa. "Keď mu ju dáte, zmeníte život nielen jemu, ale celej rodine," pokračoval. Sám je otcom autistu. Jeho syn Michal pomáha v hoteli s výdajom jedál. Takisto má rád spoločnosť. Je bez nálady, keď nemá čo robiť, už od detstva si zvykol na tempo. "Toto je náš Miško, akého ho poznáme," podotkol Štubňa.

 

Pracovať dokážu aj autisti s ťažšími poruchami. Prioritou podľa Štubňu je, aby sa akceptovateľne správali, musia sa tiež nechať viesť druhou osobou. Štubňa je spoluautorom projektu "Autisti v práci". Zamestnať takýchto ľudí je podľa neho najprirodzenejším spôsobom, ako ich začleniť do spoločnosti. "Zmenšuje sa tak aj ich závislosť od rodičov a sociálneho systému," vysvetlil.

 

Autisti si často nájdu uplatnenie pri pomocných prácach. Projekt je v polovici. "Vyškolili sme už desať job koučov a za asi rok približne 30 ľudí s poruchami autistického spektra," uviedol Štubňa. Takzvaný job kouč sprevádza autistu v samotnom zamestnaní, časom sa od neho odlúči.

 

"Zamestnanie zdravotne postihnutého človeka zvyšuje toleranciu, znášanlivosť, empatiu a ohľaduplnosť medzi zamestnancami," povedala Miroslava Blašková z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Firmy za zamestnanie hendikepovaných ľudí dostávajú príspevky od štátu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies