STU a UK patria medzi 500 najlepších univerzít sveta

NETKY.SK • 7 Marec 2012, 08:15 • 2 min
STU a UK patria medzi 500 najlepších univerzít sveta

STU a UK patria medzi 500 najlepších univerzít sveta

slovakia

left justify in out

img

Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave sa umiestnila medzi najlepšími univerzitami sveta vo vysoko rešpektovanom hodnotení Webometrics Ranking of World Universities. Posunula sa z 830. miesta v roku 2010 na súčasnú 468. priečku.

V európskom meradle je STU z pohľadu tohto hodnotenia na 196. mieste a na Slovensku zastáva prvenstvo. "Posunuli nás predovšetkým excelentné výkony v oblasti vedy a techniky, ktoré dosahujeme najmä v oblasti získavania zdrojov financovania vedeckých projektov a publikovania v prestížnych vedeckých časopisoch. Dlhodobo sa nám darí udržať vysokú kvalitu vzdelávania vo všetkých troch stupňoch. Naša zahraničná spolupráca sa orientuje najmä na medzinárodné vedecko-technické a výskumné projekty," uviedol prorektor STU Marián Peciar.

Ranking Webometrics Ranking of World Universities poskytuje od roku 2004 komplexný pohľad na online aktivity tisícok svetových univerzít. Hodnotí nielen objem webového obsahu (počet zverejnených stránok a súborov), ale aj ich viditeľnosť a význam na základe počtu odkazov na ne. Medzi sledované položky okrem iného patria internetové publikácie, webové prezentácie, výsledky výskumov na webe, alebo citácie na webových stránkach inštitúcií a v elektronických časopisoch. Rebríček posudzuje nielen vedeckú, ale aj ekonomickú, sociálnu a kultúrnu činnosť vzdelávacích inštitúcií. Rozsah, hĺbka a zvolená metodológia hodnotenia sú zárukou kvality a medzinárodnej relevantnosti tohto rebríčka.

Pôvodným zámerom rebríčka Webometrics bolo podporiť akademické publikovanie na webe. Hodnotenie webových indikátorov dobre odzrkadľuje celkovú výkonnosť inštitúcie, takže je užitočné pre tých, ktorí sa rozhodujú, na ktorej univerzite by chceli študovať. Rebríček je zároveň aj zrkadlom pre vedenie vzdelávacej inštitúcie – pokiaľ je jej webové hodnotenie nižšie ako očakávané, univerzita by podľa CSIC mala význame zvýšiť objem aj kvalitu svojich elektronických publikácií. Rebríček Webometrics však budúcich študentov zároveň upozorňuje, aby pri výbere univerzity zohľadnili aj ostatné kritériá, aj keď hodnotenie webových indikátorov úzko súvisí s kvalitou poskytovaného vzdelávania a akademickou prestížou.

Pre porovnanie s univerzitami podobného zamerania ako STU sa v rebríčku Webometrics umiestnili napríklad České vysoké učení technické v Prahe (ČR, 212. miesto), Technická a ekonomická univerzita v Budapešti (Maďarsko, 277. miesto) alebo Technická univerzita vo Varšave (Poľsko, 354. miesto). Zo slovenských univerzít sa na rebríček prepracovala už len Univerzita Komenského (UK) v Bratislave, v najnovšom hodnotení skončila na 490. mieste.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies