Strýka Kim Čong-una odvolali, jeho spolupracovníkov popravili za korupciu

NETKY.SK • 3 December 2013, 10:11 • 2 min
Strýka Kim Čong-una odvolali, jeho spolupracovníkov popravili za korupciu

SOUL - Vplyvného strýka severokórejského vodcu odvolali z funkcie a jeho spolupracovníkov popravili. Oznámila to dnes agentúra Jonhap s odvolaním sa na zdroje z juhokórejskej tajnej služby.

slovakia

left justify in out

Generál Čang Song-tchek, považovaný za sivú eminenciu komunistického režimu, prišiel o funkciu podpredsedu Národnej obrannej komisie KĽDR, na čele ktorej stojí samotný vodca Kim Čong-un. Komisia je fakticky najdôležitejším rozhodovacím orgánom komunistického režimu v Pchjongjangu.

O údajnom odvolaní Čanga informovali predstavitelia juhokórejskej Národnej spravodajskej služby (NIS) na neverejnom zasadnutí parlamentu v Soule. Služba dospela k tomuto záveru po verejnej poprave dvoch Čangových najbližších spolupracovníkov, od ktorej sa generál neobjavil na verejnosti. Podľa agentúry Reuters boli odsúdení za korupciu. 

Čang Song-tchek je manželom sestry bývalého vodcu KĽDR Kim Čong-ila. Zohral kľúčovú úlohu v období Kim Čong-ilovej choroby a jeho úmrtia a pri následnom nástupe jeho syna Kim Čong-una. Podľa agentúry Jonhap nie je jasné, prečo Čang upadol do nemilosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies