Stroskotanec sa chce vrátiť do Mexika

NETKY.SK • 3 Február 2014, 14:18 • 2 min
Stroskotanec sa chce vrátiť do Mexika

MARSHALLOVE OSTROVY - José Salvador Albarengo sa v decembri 2012 vydal na člne z Mexika do Salvadoru, po trinástich mesiacoch ho more vyplavilo na jednom z atolov Marshallových ostrovov.

slovakia

left justify in out

José Salvador Albarengo, ktorého po vyše roku strávenom na mori vyplavil minulý týždeň vo štvrtok Tichý oceán na jednom z atolov Marshallových ostrovov, uviedol, že sa chce vrátiť domov do Mexika. "Cítim sa zle. Som tak ďaleko. Neviem, kde som, ani čo sa stalo. Chcem ísť späť do Mexika," uviedol muž po tom, čo v nedeľu nastúpil na loď z atolu Ebon do hlavného mesta Majuro.

Albarengo, ktorý sa pôvodne predstavil ako José Ivan, sa v decembri 2012 vydal na člne z Mexika do Salvadoru, pričom spolu s ním sa plavila ešte jedna osoba. Tá však zomrela pred niekoľkými mesiacmi. Mužom sa na člne pokazil motor a prúdy ich unášali stále ďalej od pevniny. Čln sa nakoniec dostal až na spomínaný atol Ebon, kde ho objavili miestni obyvatelia spolu s nórskou študentkou antropológie Olou Fjeldstad. Keďže Albarengo hovorí iba po španielsky, mohli s ním komunikovať iba pomocou obrázkov a gestikulácie. Muž im naznačil, že počas plavby sa živil korytnačkami, vtákmi a rybami, ktoré chytal rukami. Keď nepršalo, tak namiesto vody pil korytnačiu krv. 

Albarenga najprv previezli na hlavný ostrov atolu k starostovi Ionemu deBrumovi, ktorý kontaktoval úrady v Majure. Tam sa Albarengo stretol s veľvyslancom USA Thomasom Ambrusterom a jeho zástupcom Normanom Barthom. Tým povedal, že v skutočnosti pochádza zo Salvadoru, no pred osudnou plavbou žil už pätnásť rokov v Mexiku. Mexické veľvyslanectvo vo filipínskej Manile už poslalo jedného zo svojich zamestnancov, aby sa so stroskotancom v Majure stretol. 

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk a archívu agentúry SITA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies