Stromy v mestách dokážu zachytiť 60 percent znečisťujúcich látok

NETKY.SK • 16 August 2020, 15:02 • 2 min
Stromy v mestách dokážu zachytiť 60 percent znečisťujúcich látok

BRATISLAVA - Stromoradia vysadené v uliciach miest dokážu zachytiť 60 percent všetkých znečisťujúcich látok. Na sociálnej sieti to uviedla stránka Populair.

slovakia

left justify in out

Vychádzala pritom z údajov Svetového ekonomického fóra (WEF). Podľa WEF dokáže jeden dospelý strom pohltiť 150 kilogramov oxidu uhličitého (CO2) ročne.

 

Dôležitosť zelene

Schopnosť ochladzovať prostredie sa pri jedinom strome vyrovná desiatim klimatizáciám, ktoré by museli byť v prevádzke 20 hodín denne. Zároveň v mestách stromy znižujú mieru hluku a veternosti.

V uliciach, na ktorých je napríklad stromoradie, dokážu stromy znížiť teplotu o 6 stupňov Celzia. Vďaka ich schopnosti regulovať teplotu môžu obyvatelia zároveň ušetriť peniaze.

 

Výdavky na vykurovanie alebo klimatizáciu môžu na ulici so stromoradím podľa WEF klesnúť o 10 percent. Dôležitú úlohu zohrávajú aj v oblasti biodiverzity, teda rozmanitosti rastlinných a živočíšnych druhov. Výskumy ukázali, že dospelý dub dokáže poskytnúť domov pre 500 rôznych druhov živočíchov.

 

img

 

Súčasť slovenského projektu
Podľa WEF stromy prospievajú aj fyzickému a psychickému zdraviu ľudí. Z hľadiska psychického zdravia výskumy ukázali, že samotný pohľad na stromy znižuje hladinu stresu a cvičenie v parku namiesto telocvične robí ľudí šťastnejšími o 50 percent. Z hľadiska fyzického zdravia výskumy dokázali, že prítomnosť stromov má pozitívny vplyv na činnosť srdca. Vysadenie jedenástich stromov spôsobí také zlepšenie fyzickej kondície človeka, akoby „omladol“ o 1,4 roka.

Stránka Populair je súčasťou projektu LIFE IP - zlepšenie kvalita ovzdušia, ktorý je zameraný na prospešné zmeny v znižovaní znečistenia ovzdušia na Slovensku. Do projektu sú zapojené ministerstvo životného prostredia, Slovenská agentúra životného prostredia, Banskobystrický, Trenčiansky, Trnavský, Žilinský, Prešovský a Košický samosprávny kraj, Slovenský hydrometeorologický ústav, Technická univerzita Vysokej školy banskej v Ostrave a súkromná spoločnosť Pedal Consulting. Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov Európskej únie v rámci projektu LIFE.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona