Stromom roka je moruša biela zo Senice

NETKY.SK • 23 Október 2014, 13:13 • 2 min
Stromom roka je moruša biela zo Senice

BRATISLAVA - Víťazom ankety Strom roka 2014 je 200-ročná moruša biela zo Senice. Informovali o tom dnes na tlačovej konferencii v Bratislave zástupcovia Nadácie Ekopolis, ktorá anketu organizuje. Moruša získala 1 711 hlasov z celkovo odovzdaných 11 445.

slovakia

left justify in out

"Tento strom je pre nás aj pre naše mesto veľmi významný už len tým, že rastie prakticky v centre mesta," povedal Juraj Kabát, člen občianskeho združenia Kozel, ktoré strom do ankety nominovalo. "Je to netypický strom pre mestskú zeleň a mnoho Seničanov na tom strome doslova vyrastalo. Chceli sme sa s ním pochváliť a preto sme ho nominovali," dodal. Víťazný strom stojí v Senici uprostred zastavaného územia. "Tento strom je obklopený civilizáciou, páči sa mi na ňom, že vôbec je," okomentoval víťazný strom patrón ankety spevák Peter Lipa. Víťazný strom získa dendrologický posudok o svojom pôvode od Medzinárodnej arboristickej spoločnosti ISA Slovensko a zároveň 200 eur, ktoré využijú ochranári na jeho ošetrovanie. Zároveň bude Slovensko reprezentovať na medzinárodnej súťaži Európsky strom roka. "Súťaž Európsky strom roka organizuje naša partnerská organizácia v Českej republike Nadace Partnerství, povedal programový manažér Nadácie Ekopolis Milan Hronec. "Do tejto súťaže postupujú víťazi národných ankiet. Verím, že strom, ktorý nás bude tento rok reprezentovať, bude mať veľké šance," dodal s tým, že víťaza vyhlásia na jar budúceho roka na pôde Európskeho parlamentu v Bruseli. 

 

Na druhom mieste sa s 1 510 hlasmi umiestnil 180-ročný dub letný z Diviakov nad Nitricou a na treťom mieste skončila s 1 032 hlasmi lipa malolistá z Kláštora pod Znievom. Oba stromy získali 200 eur, ktoré poslúžia na ich ošetrenie. 

 

Dvanásty ročník ankety Strom roka vyhlásila Nadácia Ekopolis v apríli tohto roka. Verejnosť nadácii zaslala do júna 45 nominácií, z ktorých porota vybrala 12 finalistov. Kritériami posudzovania nominovaných stromov boli ich vzhľad a tiež príbehy, ktoré sa s jednotlivými stromami spájajú. O víťazovi potom hlasovala verejnosť prostredníctvom internetu, pošty alebo sms správ. Podľa organizátorov je poslaním ankety upozorniť na staré, vzácne alebo ohrozené stromy a vzbudiť záujem verejnosti o problematiku ochrany životného prostredia. Záujemcovia nájdu fotografie stromov, ktoré sa zúčastnili na finálovom hlasovaní ankety Strom roka 2014 ako aj informácie, ako hlasovať v ankete Európsky strom roka na stránke www.ekopolis.sk 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona