Strom sa podobá na jabloň: Môže vás však zabiť!

NETKY.SK • 2 Júl 2016, 12:34 • 2 min
Strom sa podobá na jabloň: Môže vás však zabiť!

Na prvý pohľad je to strom ako každý iný, no jeho účinky sú prudko jedovaté. Strom, ktorý si ľahko pomýlite s planou jabloňou má plody, ktoré vás dokážu zabiť.

slovakia

left justify in out

Jeho latinský názov je Hippomane mancinella sa už od stredoveku prezýva arbol de la muerte, alebo strom smrti. Meno dostal od Španielov, ktorí sa plavili do Ameriky objaviť nový kontinent.

 

Hippomane mancinella rastie v Karibiku, v Južnej Amerike a na juhu Spojených štátov, napríklad na Floride. Veľkým nebezpečenstvom je hlavne pre turistov, ktorí nepoznajú jeho jedovaté účinky. Strom je naozaj veľmi jedovatý. Pri niektorých rastilnách býva jedovatá iba jedna časť, napríklad plody listy, alebo miazga. Pri tomto strome sú jedovaté všetky tri časti. A aby toho nebolo málo, jedovatá je aj kôra. Najväčie nebezpečenstvo predstavujú hlavne plody Mancinelly, uvádza portál iflscience.com, ktoré na prvý pohľad vyzerajú úplne ako plané jablká. Ich konzumácia spôsobí intenzívne zvracanie, kŕče a silné hnačky. 

 

Neuverteľné je, že strom má smrteľné účinky aj bez konzumácie plodov. Stačí sa pod neho postaviť v čase dažďu. Jed sa uvoľní z listov a kôry, zmieša sa s ďažďovou vodou, ktorá má pokožku človeka silne jedovaté účinky. 

 

Zaujímavosťou je, že obyvatelia sa boja strom vykynožiť. Jednoduchou metódou by mohli stromy vypátiť. Boja sa však, pretože ešte aj dym z dreva Mancinelly má jedovaté účinky. Dráždi oči a dokonca môže človek oslepnúť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies