Strom, ktorý dnes pápež rozsvieti vo Vatikáne, vyrástol v Česku

NETKY.SK • 13 December 2013, 13:39 • 2 min
Strom, ktorý dnes pápež rozsvieti vo Vatikáne, vyrástol v Česku

PRAHA - Vianočný strom, ktorý dnes rozsvieti pápež vo Vatikáne, vyrástol na mieste bývalej železnej opony na česko-nemeckej hranici - neďaleko hraničného priechodu Folmava v plzenskej diecéze. Do Ríma ho však dopravil spolok z bavorského Waldmünchenu, informovala dnes česká televízna stanica ČT24.

slovakia

left justify in out

Citovala plzenského biskupa Františka Radkovského, ktorý povedal, že strom zrejme zasadili pohraničníci: "Práve preto, že bol vysadený na takom voľnom priestranstve, sa tak krásne symetricky rozrástol. Z miesta, ktoré bolo veľmi prísne strážené, ktoré bolo nepriestupným múrom medzi Východom a Západom, dnes pochádza strom, ktorý nás spája. A to je veľmi pekná symbolika."

Plzenský biskup dnes vo Vatikáne na vlastné oči uvidí, ako pápež rozsvieti 60-ročný a 25 metrov vysoký smrek, ktorý české Domažlice darovali nemeckému Waldmünchenu a ten na vianočnú výzdobu Vatikánu. Podľa starostu Domažlíc Miroslava Macha je darovaný smrek nielen symbolom vianočných sviatkov, ale aj česko-nemeckého priateľstva.

Vedúci waldmünchenských slávností Alois Frank konštatoval, že nemeckí pútnici "prinášajú zo stredu Európy vianočný strom do stredu kresťanstva".

Vianočný strom darovaný Českou republikou zdobil Námestie sv. Petra vo Vatikáne v roku 1999, pochádzal z Beskýd, dodala ČT24.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies