Strojvodca upozorňoval na úsek, ktorý prešiel 60 ráz

NETKY.SK • 31 Júl 2013, 15:29 • 2 min
Strojvodca upozorňoval na úsek, ktorý prešiel 60 ráz

MADRID - Strojvodca havarovaného španielskeho vlaku nerozumie, ako sa mohla ním vedená súprava minulý týždeň vykoľajiť. Vyplýva to zo zverejneného záznamu jeho nedeľňajšieho rozhovoru so sudcom. Tomu povedal, že nedokáže vysvetliť, prečo pred vjazdom do ostrej zákruty nebrzdil.

slovakia

left justify in out

Francisco José Garzón Amo podľa prepisu zverejneného v stredu denníkom El País vypovedal, že brzdil, no vykoľajeniu sa už nedalo vyhnúť. Potvrdzujú to aj v utorok publikované údaje z čiernych skriniek, podľa ktorých sa mu niekoľko sekúnd pred tragédiou podarilo rýchlosť vlaku znížiť zo 190 na približne 150 kilometrov za hodinu. Aj to však bolo takmer dvakrát viac, ako je predpísaná rýchlosť v danom úseku. Ten podľa informácií železníc nie je vybavený systémom automatického brzdenia, na čo údajne upozorňoval aj samotný Amo, ktorý ním v minulosti prechádzal približne 60-krát.

"Vravím vám úprimne, neviem, nerozumiem. Skúsil som zapnúť všetko, nefungovalo to," hovoril sudcovi rušňovodič, ktorý nezabránil najhoršej vlakovej nehode v moderných dejinách Španielska. Jej dôležitým faktorom bolo aj ním priznaný nedostatok sústredenia sa na cestu, ktorú si strojvodca navyše zmýlil s iným úsekom trate. Inkriminovaná časť bola súčasťou trate, kde sa nachádza zastaraný bezpečnostný systém. Takzvané čierne skrinky navyše tesne pred incidentom zachytili jeho telefonický hovor s iným pracovníkom železníc, s ktorým konzultoval cestu pred ním.

Vlak z Madridu do mesta Ferrol sa vykoľajil v stredu večer pri pútnickom meste Santiago de Compostela. Vlak sa vrútil obrovskou rýchlosťou do ostrej zákruty, v ktorej sa vykoľajil, vrazil do betónového múru a začal horieť. Vo vlaku sa v čase nešťastia nachádzalo vyše 200 ľudí, 79 z nich nehodu neprežilo. Rušňovodiča obvinili zo zabitia z nedbalosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies