VIDEO Strojcom videa zosmiešňujúceho venezuelského prezidenta Madura hrozí 20 rokov

NETKY.SK • 17 September 2018, 09:43 • 2 min
VIDEO Strojcom videa zosmiešňujúceho venezuelského prezidenta Madura hrozí 20 rokov

CARACAS - Dvoch venezuelských hasičov, autorov videa zobrazujúceho prezidenta Nicolása Madura ako osla, vzali v nedeľu do väzby pre obvinenia z podnecovania nenávisti.

slovakia

left justify in out

Vo väzení zostanú do začiatku procesu a v prípade, že ich súd uzná za vinných, hrozí im až 20 rokov za mrežami.

 

Ricarda Prieta (41) a Carlosa Varóna (45) zatkli dôstojníci vojenskej kontrarozviedky priamo na hasičskej stanici v štáte Mérida, kde pracovali. Potvrdilo to pozorovateľské stredisko miestnej univerzity pre ľudské práva, ktoré prípad sleduje.

 

Obaja hasiči predstúpili v nedeľu pred sudcu Carlosa Márqueza, ktorý nariadil ich väzbu až do začiatku procesu. Zákon o podnecovaní nenávisti, na základe ktorého dvojicu obžalovali, bol v krajine prijatý vlani.

 

Odporcovia ľavicového venezuelského prezidenta Madura, ktorí ho obviňujú z krachu venezuelskej ekonomiky, ho dlhší čas nazývajú "Maburro", čo je slovná hračka v súvislosti so španielskym slovom "burro" vo význame "osol".

 

Madurova administratíva neodpovedala na požiadavku o vyjadrenie sa k prípadu. V spomínanom videozázname vedie jeden z mužov osla po hasičskej stanici, kým ďalší muž sa zvieraťu prihovára tak, akoby sprevádzal prezidenta počas jeho mnohých oficiálnych návštev v školách, nemocniciach a vojenských základniach.

 

Obhajcovia dvojice obžalovaných namietajú, že videozáznam vznikol ako žart a nesúvisí s podnecovaním nenávisti. Ľudskoprávne organizácie obviňujú venezuelského prezidenta z prenasledovania svojich odporcov. Podľa odhadov sa vo Venezuele nachádza 234 politických väzňov. Samotný Maduro tvrdí, že čelí ozbrojenému povstaniu, ktorého cieľom je zosadiť jeho socialistickú vládu a nastoliť bábkový režim kontrolovaný Spojenými štátmi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies